Твърдения за сексуални посегателства в централноафриканската държава Габон датират още от началото на 90-те години на миналия век, съобщи Би Би Си. Една от жертвите, пожелала да запази анонимност, описва какво ѝ се е случило. Момчето е било тийнейджър и си спомня своя футболен лагер за юноши до 17 години. По думите му той и най-добрият му приятел били събудени посред нощ и отведени в стая с червени лампи, пълна с голи мъже.

„Започнаха да докосват мен и приятеля ми и аз просто не разбирах. Започнах да се моля. Исках да изляза, но вратата беше заключена. Те ме хванаха и ме хвърлиха на пода. Имаше двама мъже от охраната. Сякаш бяха подготвени“, казва той. „Видях как започнаха да изнасилват приятеля ми. Погледнах го в очите, а той ме погледна обратно, сякаш искаше да каже: "Нека просто се съгласим с тях и да приключим". Плачех и крещях, и крещях, и крещях. Казаха ми, че никога повече няма да бъда избран да играя и че ако посмея да говоря с някого за случилото се, семейството ми ще бъде убито.“

Той никога повече не играе за Габон. През годините е имало няколко опита да бъдат предупредени властите за случващото се. През 2019 г. бившият международен играч на Габон Парфе Ндонг се завърна у дома, за да създаде своята академия Jardin de football au Gabon. С блестяща кариера в Европа, той е уважавана фигура в габонския футбол. Когато разбрал какво се случва, той казал, че е предупредил властите.

„Предприех всички възможни мерки“, разкрива той, като добавя, че е разговарял с президента на лигата, с президента на националната футболна федерация, известна като Fegafoot, и с министъра на спорта по това време. По думите му, след като тези усилия били пренебрегнати, той се обърнал към местните медии: „Никой не искаше да чуе какво имам да кажа“.

Едва когато британският вестник "Гардиън" съобщава за злоупотребите през декември 2021 г., четиримата треньори са арестувани. Трима от тях остават в затвора. В основата на най-разрушителните обвинения е Патрик Асуму Ейи, известен като "Капело". В продължение на десетилетия той е бил старши треньор на националните младежки отбори на Габон. От решаващо значение е, че Капело е имал правото да решава кой да играе за Габон на това ниво.

„Всъщност, той заемаше позицията на бог, защото всички го боготворяха. Тези, които отговаряха за тренировъчните центрове, академиите“, казва Ндонг.

През декември 2021 г. независимата етична комисия на ФИФА започна предварителна процедура по разследване на съобщенията за сексуално насилие, за което се твърди, че е извършено от Капело, и го отстрани от всички дейности, свързани с футбола. Това разследване беше ръководено на място от новоучредената етична комисия на Фегафут, а през май 2022 г. разследващата камара на ФИФА официализира предварителното разследване. За Лоик Алвес, старши юрисконсулт във Fifpro - световния съюз на професионалните футболисти - допускането на Фегафут да води първоначално разследването представлява "конфликт на интереси на всяко ниво".

„Как може жертвата да се довери на същата институция, която е злоупотребила с нея?“, попита той.

Капело призна обвиненията в изнасилване, набеждаване и експлоатация на млади играчи и остава в затвора в очакване на присъда. Другите арестувани треньори отричат повдигнатите срещу тях обвинения. Бяха повдигнати въпроси за това кои органи са знаели и кога.

Алексис, чието име е променено, за да се защити самоличността му, се изкачва през младежките редици в Габон и продължава да играе в Европа. Той заяви, че единствената причина, поради която може да говори открито, е, че вече не е в страната. По думите му, ако е бил, животът му е щял да бъде в опасност.

„И така, арестуваха Капело, но от колко време знаят и не правят нищо по въпроса? Спряха се на най-ниското ниво. То стига чак до върха, но те ще направят всичко, за да го прикрият. Капело е изкупителна жертва. Главите на върха са тези, които трябва да се размърдат.“

Друг футболист, когото ще наречем Жулиен, разказва, че също е бил малтретиран от 14-годишна възраст. Той играе за националния отбор на Габон в продължение на няколко години и смята, че броят на засегнатите момчета е трудно да се проумее. „Не знам колко треньори са злоупотребявали с момчетата, но за момент да погледнем само Капело. Той е най-известният и се занимава с това през последните 25 или 30 години. Всяка година той е имал достъп до поне 50 момчета, ако не и повече“, казва той. „А сега нека разгледаме колко други са били част от тази мрежа. Става дума за хиляди момчета.“

Въпреки призивите към шефа на "Фегафут" Пиер-Ален Мунгенги да подаде оставка, той остава начело и е преизбран през април 2022 г. Алвеш смята, че той е трябвало да бъде отстранен от длъжност: „Тежестта на предполагаемото прикриване трябваше да предизвика автоматично отстраняване преди изборите“. Като ръководител на "Фегафут" Мунгуенги можеше да бъде смтнат или за некомпетентен, защото не е знаел какво се случва, или за виновен за прикриване на години на докладвани злоупотреби, каза той. Три седмици след преизбирането му Мунгуенги е арестуван и обвинен в това, че "не е докладвал престъпления, свързани с педофилия". За разлика от Капело, ФИФА не го отстранява от длъжност и той продължи да ръководи "Фегафут" от затвора.

Политиката на ФИФА за защита на децата гласи: „Отстраняването на член на персонала от задълженията му, докато се провежда външно разследване, трябва да бъде стандартна практика.“ Бившият габонски национал Реми Ебанега, който през 2014 г. създаде първия професионален съюз на футболистите в страната, подобно на Ндонг е една от малкото фигури в габонския футбол, която смята, че може да говори открито. Самият той не е бил малтретиран, но казва, че има няколко приятели, които са били малтретирани.

„Местната съдебна система вкара в затвора президента на федерацията, а ФИФА не направи нищо. Защо и той не беше отстранен от длъжност, докато текат разследванията, както направиха с Капело?“ - каза той. „Продължи да управлява федерацията, докато беше в затвора. Не мисля, че това някога се е случвало другаде.“

През май 2022 г. ФИФА официално отстрани Капело, двама други треньори и ръководителя на футболната лига, но не санкционира Мунгуенги. Междувременно Африканската футболна конфедерация (КАФ) заяви, че Мунгуенги се счита за невинен до доказване на противното и през април 2022 г. изпрати писмо до тогавашния министър на спорта на Габон Франк Нгуема, за да постави под въпрос задържането. Четири месеца по-късно президентът на Caf Патрис Мотсепе посети шефа на "Фегафут" в затвора. След почти шест месеца в затвора Мунгуенги беше условно освободен. Три седмици по-късно, при откриването на Световното първенство по футбол през 2022 г. в Катар, той беше заснет да прегръща президента на Caf.

За Ебанега поканата за Катар от страна на шефа на ФИФА Джани Инфантино създава впечатлението, че световният ръководен орган на футбола е доволен от представянето на Фегафут: "На това ли се казва добре свършена работа? За това, че федерацията не е предприела действия по отношение на сексуалните посегателства?" Преди три месеца Мунгуенги беше преизбран в най-висшите редици на КАФ като член на нейния изпълнителен комитет. Миналата седмица той беше заснет заедно с ръководството на Caf в Кайро за обявяването на домакините на Купата на африканските нации. Близо две години след като обвиненията бяха разкрити в международните медии, много висши фигури във Фегафут остават на власт.

„Вярвам, че системата беше в състояние да продължи и че все още е в състояние да продължи, защото нищо не се е променило“, каза Ебанега.

„Убедена съм, че злоупотребите продължават“, казва Жулиен.

Поместваме твърденията в документалния филм на BBC Africa Eye до Фегафут, КАФ и ФИФА. Всички страни осъдиха по най-категоричен начин злоупотребата с деца под каквато и да е форма. Fegafoot и г-н Mounguengui отхвърлиха всички обвинения срещу тях и заявиха, че са предприети съответните действия веднага след като са били оповестени всички твърдения за сексуални посегателства в габонския футбол. Те заявиха, че не признават каквито и да било критики към разследването, започнато от комисията по етика на Fegafoot през декември 2021 г., тъй като то е било създадено в съответствие с разпоредбите на федерацията.

Fifa и Caf отхвърлиха всички обвинения, отправени към тях, и заявиха, че разследването на Fifa, официализирано през май 2022 г., все още продължава. И двата органа подчертаха, че всички техни разследвания се провеждат в съответствие с изискванията, направени от Етичния кодекс на ФИФА, Спортния арбитражен съд, Европейския съд по правата на човека и швейцарското законодателство. От КАФ заявиха, че Мотсепе е посетил Габон главно за да подчертае нулевата толерантност на организацията към сексуалните посегателства и да подкрепи разследващите органи. Освен това тя заяви, че Мунгуенги е бил гост на Световното първенство по футбол, когато е бил посрещнат от Мотсепе и срещу него не са били повдигнати обвинения.

Нгуема, който вече не е министър на спорта след преврата миналия месец, категорично отрече някой да го е информирал за твърденията за сексуално насилие, преди те да станат публично достояние.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм