Испанската футболна федерация (РФЕФ) уволни селекционера на националния отбор за жени Хорхе Вилда, който изведе състава до световната титла в Австралия и Нова Зеландия, съобщи БТА, позовавайки се на агенция Ройтерс.

Преди близо две седмици Международната футболна асоциация (ФИФА) отстрани от длъжност президента на РФЕФ Луис Рубиалес заради целувката с футболистка по време на награждаването на световните финали. Впоследствие бе сформиран нов борд на директорите, който прекрати договора на Вилда. 

"Готов съм да приема всяка критика що се отнася до спорта и играта на моя отбор, но не мога да приема настоящите причини за уволнението си, просто не е честно. Беше една невероятна година, но в последните седмици се случиха много неща, някои от които не ми харесаха. Написаха се и неща за мен, които не отговарят на истината", заяви Хорхе Вилда.

Той разказва, че е имал среща с временно изпълняващия длъжността президент на футболната федерация, който му съобщил, че става въпрос за структурни промени, заради които ще изгуби поста си.

"Естествено, че се възпротивих. Исках да ми посочат един миг, в който не съм вършил моята работа съвестно и на 100%, а те не успяха да намерят такъв, уволняват ме заради съвсем други причини. Никога не бих подкрепил нещо сексистко, все пак вече осем години съм треньор на жени. На живо не видях целувката, разбрах за нея от последвалия скандал", посочва още Вилда.

"Обвиняват ме, че след това на церемонията в сградата на футболната централа съм аплодирал Рубиалес, но тук ставаше въпрос за работата на всички хора около женския футбол като екип, не за аплодиране на една или друга личност. Нещата бяха изкривени и аз паднах жертва, но няма да се предавам. Аз съм световен шампион и ще използвам постигнатото на терена. Изградил съм своето име и ще търся ново предизвикателство", заяви още той.

Селекционерът на испанките е считан за близък приятел на Рубиалес. Срещу него обаче имаше протести още през миналата година от страна на състезателки, които го обвиняваха в неадекватна треньорска методика. Тогава се състояха и протестите за равни права и възнаграждения с националите в мъжкия национален тим.

Повечето от футболистките, които стояха зад протеста, бяха извадени от състава, но някои искания бяха приети. 

Вилда и селекционерът на мъжкия отбор Луис де Ла Фуенте подкрепи Рубиалес, когато президентът на РФЕФ отказа да подаде оставка. По-късно обаче и двамата промениха рязко мненията си.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм