Международната футболна федерация ФИФА откри дисциплинарно производство срещу президента на Кралската испанска футболна федерация Луис Рубиалес, който целуна футболистка на женския национален отбор на Испания Хенифер Ермосо на церемонията по награждаването след спечелването на световната титла, съобщиха от пресслужбата на ФИФА, цитарани от БТА.

Испанките завоюваха първата си световна титла след победа на финала над Англия с 1:0. На церемонията по награждаването Рубиалес сложи медал на Ермосо и целуна играча по устните.

"Дисциплинарната комисия на ФИФА ще предостави допълнителна информация относно дисциплинарното производство само след като вземе окончателно решение по този въпрос", се казва в изявлението. „ФИФА потвърждава отново своя непоколебим ангажимент за зачитане на правата на всички хора и категорично осъжда всяко действие, което противоречи на това", се казва в съобщението на централата.

Целувката на Рубиалес предизвика критики от медии и активисти, а министърът на културата и спорта на Испания Микел Исета поиска официално извинение от ръководителя. Ермосо нарече инцидента проява на приятелство и призова да не се преекспонира. Рубиалес се извини и призна, че е сгрешил, като е целунал футболистката в момент на силна еуфория. Вицепремиерът на Испания Йоланда Диас призова Рубиалес да подаде оставка заради сексистката проява.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм