Звездата на Испания Айтана Бонмати използва речта си при получаването на наградата си от УЕФА за най-добър играч при жените, за да разкрие "злоупотребите с властта" след нежеланата целувка, извършена от президента на Испанската футболна федерация Луис Рубиалес и футболната звезда Джени Ермосо по време на празненствата на 20 август, съобщават от CNN.

"Току-що спечелихме Световната купа, но никой не говори много за това, защото се случиха неща, които бих предпочела да не се случват", каза Бонмати на церемонията по награждаването в Монако в четвъртък.

"Бих искала да кажа нещо по темата с инцидента. Мисля, че като общество не трябва да допускаме злоупотреба с властта в работните отношения и липса на уважение. Не само към моята съотборничка Джени, но и към всички жени, които страдат от същото, ние сме с вас. Надявам се, че ще продължим да работим за подобряване на обществото", каза Бонмати.

След като получи наградата си за треньор на годината в женския футбол от УЕФА, старшият треньор на английските жени Сарина Уигман посвети наградата на испанския национален отбор, който победи Англия с 1:0 във финала на Световната купа.

След като благодари на всички в своя екип, тя заяви, че наградата "се усеща малко по-различно".

"Всички знаем за проблемите около испанския отбор и това наистина ме наранява като треньор, като майка на две дъщери, като съпруга и като човек", добави Уигман.

"Женският футбол се развива много, но има още много път пред нас, който трябва да извървим. Бих искала да посветя тази награда на испанския отбор. Отборът, който игра на Световното първенство такъв страхотен футбол, на който всички успяха да се насладят".

"Този отбор заслужава да празнува и най-накрая да бъде изслушан от своята федерация. Отново аз го поздравявам и се надявам, че всички ще се присъединим."

В четвъртък президентът на ФИФА Джани Инфантино направи изявление в социалните мрежи, в което отбеляза продължаващия спор около Рубиалес.

Без да споменава подробности, той заяви: "Това не биваше да се случва. Дисциплинарните органи на ФИФА незабавно поеха своята отговорност и предприеха необходимите действия. Дисциплинарните производства ще продължат своя законосъобразен ход."

Рубиалес беше временно отстранен от ФИФА в събота

Наред с нарастващия натиск да се оттегли, Рубиалес е изправен и пред разследване, което може да завърши с обвинения в сексуална агресия от страна на испанските прокурори.

По-рано тази седмица всички 19 регионални президенти на испанската федерация призоваха Рубиалес да подаде оставка, като същевременно предложиха единодушна подкрепа за временния президент Педро Роча, който влезе в ролята си след отстраняването на Рубиалес от ФИФА.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts