Наказаният от ФИФА президент на Испанската футболна федерация Луис Рубиалес се оттегли от поста след грандиозния скандал с целувката по време на награждаването след финала на световното първенство за жени в Австралия и Нова Зеландия, обяви самият той в платформата Х.

"Наказанието от ФИФА и останалите дела срещу мен означават, че не мога да се завърна на поста", пише Рубиалес в официално  изявление.

По-рано в интервю пред британския журналист Пиърс Моргън, Луис Рубиалес обяви, че ще подаде оставка като президент на Кралската испанска футболна федерация: „Ще подам оставка, защото не мога да продължа работата си“, каза той, цитиран от dsport.

„Баща ми, дъщерите ми, вече говорих с тях, те знаят, че това не е въпрос за мен, много близки и приятели ми казват: „Луис, трябва да се съсредоточиш върху оставката си и да продължиш с живота си, защото ако ще нараниш хората, които обичаш и спорта, който обичаш, това, което си градил дълго време – ще рухне“.  Когато някой не мисли само за себе си, по-скоро е въпрос не само за мен, но и това да не засяга трети страни. Най-уместното нещо, което мога да направя, е да подам оставка“, обясни той пред Пиърс Морган.

Ето пълното изявление на Луис Рубиалес:

„Добър вечер. Днес в 21:30 ч. предадох на изпълняващия длъжността президент, г-н Педро Роча, моята оставка от поста президент на RFEF. Също така го информирах, че съм направил същото с позицията си в УЕФА за да може позицията ми във вицепрезидентството да бъде заменена.

След бързото отстраняване, извършено от ФИФА, плюс останалата част от процедурите, открити срещу мен, е ясно, че няма да мога да се върна на поста си. Настояването за изчакване и придържането към него няма да допринесе с нищо положително, нито за федерацията, нито за испанския футбол.

Това е управлението на моя екип и преди всичко щастието, което нося със себе си за огромната привилегия от тези повече от 5 години начело на RFEF.

Не искам испанският футбол да бъде ощетен от тази кампания и преди всичко вземам това решение, след като се уверих, че напускането ми ще допринесе за стабилността, която ще позволи на Европа и Африка да останат обединени в мечтата за Мондиал 2030, което ще позволи най-мащабното събитие в света да бъде пренесено у нас.

Трябва да гледам напред, в бъдещето. Сега има нещо, което ме занимава здраво. Вярвам в истината и ще направя всичко по силите си тя да възтържествува. Дъщерите ми, семейството ми и хората, които ме обичат, са претърпели последиците от прекомерно преследване, както и много лъжи, но също така е вярно, че на улицата все повече и повече истината надделява. Оттук предавам голяма прегръдка на всички работници, членове на събранието, федерациите и футболните хора като цяло, като им пожелавам късмет.

Благодаря на всички, които ме подкрепяха през тези моменти“.

Бившият президент на испанската федерация целуна звездата на отбора Джени Ермосо по устните и е обвинен в сексуален тормоз и принуда. Самата националка на световните шампиони също заведе дело срещу него в края на миналата седмица.

Освен от поста в местната федерация, Рубиалес подаде оставка и като вицепрезидент на УЕФА.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм