Финансовият министър Асен Василев проведе среща с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, на която са обсъдили бюджетната рамка.

Костадин Костадинов: Ще има референдум за запазване на българския лев

След срещата Василев уточни, че ако има предложения по бюджета, те няма да променят общата рамка, а ще бъдат разход за разход.

От ГЕРБ-СДС заявиха, че подкрепят бюджета като междинен, но са се разбрали план-сметката за следващата година да бъде много по-задълбочена.

Депутатите отхвърлиха референдума за еврото

Бойко Борисов съобщи, че на срещата с Кирил Петков и Асен Василев е повдигната и темата за шефовете на регулаторите. Той коментира, че от ГЕРБ нямат претенции, а чакат техните предложения. Борисов уточни, че е посочил само едно име - това на досегашния подуправител на БНБ - Димитър Радев.

Атанасова каза, че е намерен баланс и за избор на председателите на комисии.

"Ако някой иска да направи допълнителен разход в държавния бюджет за тази година, ще трябва да намали разход в друго перо, тъй като няма възможност за допълнителни приходи". Това обясни пред журналисти финансовият министър Асен Василев.

Денков на парламентарен контрол: България няма да даде на Украйна нищо, което застрашава нашата боеспособност

Относно исканията за увеличаване на възнагражденията на служители в МВР, Василев уточни, че продължават политиката, заложена от служебния кабинет, а именно: структурите, които са получили увеличение миналата година, да не получават през тази. По думите му тази политика се отнася и за всички други структури.

От своя страна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че имат претенции към предложения бюджет, но подкрепата му е чисто политически акт.

Той уточни, че ще имат предложения относно възнагражденията на служителите в някои сектори.

Декларацията в подкрепа на членството на Украйна в НАТО предстои да бъде обсъдена в Народното събрание

На въпрос откъде ще вземат за дадат на служителите в МВР, Борисов заяви, че това е работа на финансовия министър и премиера.

Според него, ако Асен Василев започне да се вслушва повече в браншовете, ще бъде по-успешен, заради това и е оптимист за следващия бюджет.

Борисов е отправил предложение и за назначаването на областни управители.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм