Одобрената военната помощ за Украйна е едно закъсняло решение, което струва хиляди човешки животи. Това каза в ефира на Дарик и предаването “Кой Говори” Васил Данов, кап. I ранг о.р., по повод финансовия пакет, който конгресът на САЩ гласува преди дни.

“Тези вътрешни кремоли повлияха зле върху решенията и подкрепата за Украйна и струваха и струват на Украйна хиляди човешки животи. Това ще промени сериозно хода на войната и главно позициите на украинските въоръжени сили, защото те сега преминаха в глуха отбрана, образно казано, което не е най-удобният вариант. Наложи им се да отстъпят някои важни точки с оперативно и тактическо значение и това разбира се повлия зле и на морала и на населението и на на воюващите хора сега”.

Данов допълни, че след огромния финансов пакет, който ще бъде разходван за военна помощ за Украйна - 130 млрд. от САЩ и света, ще повлияят сериозно на развоя на военния конфликт

“Предполагам, че това е резултатът от променливата и трудно предсказуема тактика на самия Трамп. Той днес казва едно, утре ще каже друго. Винаги го е правил и като действаш президент, и сега като кандидат. Не смея и не искам да рискувам да документирам какво е казал и какво би казала Доналд Тръмп. Според мен той беше повлиян от политическите настроения в самите Съединените щати, във Вашингтон и от доста резките отзиви, които получиха някои негови речи, негови послания в Европа и от нашите западнаевропейски съюзници и особено от източно европейците и главното Украйна”.