Предложението за създаване на петгодишен фонд за подсигуряването на военната помощ за Украйна внася една по-дългосрочна перспектива и сериозен ангажимент от всички страни в НАТО. Това каза в ефира на Дарик радио и предаването “Кой говори” военният експерт Велизар Шаламанов. Той коментира инициативата, наречена “Мисия за Украйна”, която има за цел да подсигури отбраната, ръководена от Киев, в по-дългосрочен период, в който е възможно ситуацията с военната помощ от САЩ да се промени след президентските избори през зимата. 

“Това е изключително важна стъпка, защото всъщност внася една по-дългосрочна перспектива и сериозен ангажимент от всички страни в НАТО, вече 32. Вярвам, че когато бъде установена системата за ръководство и за управление на този фонд, да има възможност и други страни като Япония Австралия, Нова Зеландия, както и страни от Европейския съюз, които не са част от НАТО, да могат да се включат, просто защото в рамките на НАТО такава програма, наречена NATO Security investment program или Програма за инвестиции в сигурността съществуват от много време.

Има разработени много ясни механизми за нейното ръководство и тя е изключително и ефективна, но тя реализира проекти в рамките на два-два и половина милиарда на година, а сега става въпрос за нещо много мащабно - 20 милиарда на година. Освен това създаването на такъв фонд, независимо, че стартира за пет години, всъщност ще създаде условия за дългосрочно финансиране на превъоръжаването и трансформирането на украинската армия”, коментира военният експерт.

Шаламанов изрази увереност, че този натрупан опит може да се окаже полезен и за проекти за превъоръжаване в Източна Европа.  

“Действат доста механизми за помощ за Украйна, България също участва в тези механизми и в групата Rammstein, която всъщност ще бъде наследена от този фонд със съответния борд и по линия на Европейския съюз, но нека да сме наясно че този фонд не е само за непосредствените нужди на тази война, която тече в момента, а наистина изграждане на една силна украинска армия напълно оперативно съвместима с НАТО, бъдещ член на НАТ,О която ще възпира всеки следващ опит за агресия от Русия.

Така че това това има силен и политически икономически сигнал към Русия. Това е част от възспирането. Но наистина, този фонд не може да замести необходимостта от спешна и разширяваща се помощ във връзка с кампанията, която предстои пролет-лято-есен 2024 г. в Украйна”.

Слушайте цялото интервю с Велизар Шаламанов в прикачения звуков файл.