Политиката се завръща в Украйна и не е изключено да бъдат проведени президентски избори още тази есен, коментира журналистът Петър Карабоев в ефира на Дарик. 

“Когато войната мобилизира хората в продължение на две години всички мълчаха. В смисъл - не е място за политика, трябва да си спасим държавата. Лека-полека започнаха да се отварят медиите, да критикуват хора от екипа на Зеленски, самия Зеленски в това, че те си позволяват да местят някакви хора, че проследяват журналисти от свободни издания. И изведнъж политиката в нормалния ѝ план започва да се връща в Украйна. А когато се върне политиката винаги хората казват "добре и за какво ни е  тя, ако не може да сменим властта или не може да променим нещо, къде са изборите в Украйна?”

Избори в Украйна трябваше да има сега, но те не се проведоха, заради военното положение и всички трудности и пречки пред организацията и реализацията на едни национални избори. Според Петър Карабоев обаче не е изключено това да се промени съвсем скоро. 

“Аз чувам от около две-три седмици, че в Киев се говори за подмяна на състава на Централната избирателна комисия с идея да има избори октомври месец. Това е тоталното връщане на политиката в Украйна. Което означава, че хората могат да гласуват и да кажат - искаме нови лица, искаме нов курс, искаме по нов начин да се държите с нас”, каза той.

Според Карабоев при едни избори най-вероятно ще се наложи да бъдат направени смени в екипа на Зеленски. Самият Зеленски обаче по-скоро ще остане на поста си, защото никой от опозиционните партии не би искал да вземе мястото му в такъв момент.  

“Но от друга страна Зеленски започна да  изчезва малко от медиите и започна да зацикля едно и също послание. Двете години, в които той беше страхотен комуникатор и с интересни речи, това нещо лека-полека започна да се спихва и изчезва, което означава, че има проблем не толкова със Зеленски, колкото с хората, които го съветват. Да не забравяме Зеленски влезе в тази война с 20% рейтинг в момента е над 70%. Второ, Зеленски е актьор. Той е политически лидер, но неговото професионално амплоа е актьор. Актьорът е съд, ваза, чаша. Той ще направи това, което налеете в тази чаша, тоест може да очакваме през тази година и някаква трансформация на Зеленски”, добави още Петър Карабоев.

Чуйте и вижте повече от прикачените файлове.