Вече има силно недоволство в Украйна. Украински източници, хора от първа бойна линия и граждани са обидени, огорчени и отчаяни на моменти. Те твърдят, че Западна Европа и САЩ ги предават. Това каза капитанът първи ранг Васил Данов в предаването “Кой говори” по Дарик. По думите му Западът и САЩ първоначално са обещали огромни доставки за боеприпаси и оръжия, а сега се оказва, че не са си пренастроили промишлеността. Той смята, че всяко забавяне означава паднал боен дух на бойците от първа линия.

“Онзи ден влезе в сила закона за мобилизацията. Той беше забавен с 3-4 месеца и тези хора от първа бойна линия, които не са сменени повече от две години са физически и психически уморени. Имаше митинги, недоволство от страна на семействата на воюващите на първа бойна линия, които напомниха на на правителството, че много закъсня с тази мобилизация. Няма смисъл нещо да се обсъжда дълго време по време на война, когато трябва да се направи веднага.  Всяко закъснение е смъртоносно”, отбеляза Данов. 

Капитан Васил Данов: Украинци смятат, че Западна Европа и САЩ ги предават

Той обърна внимание, че вече постъпват боеприпасите отдавна обещавани от САЩ и Запада и подчерта, че нашата военна промишленост работи на пълни обороти денонощно, седем дни в седмицата.

“Нашата страна, нашият военен потенциал е впрегнат достатъчно и доставките на боеприпаси за Украйна се изпълняват на 100%. Това, което може България го даваме.”, подчерта Данов.

Той допълни, че нашата военна промишленост е твърде малка в сравнение с мащабите на Русия и Украйна. 

“Нашата помощ е ценна, защото у нас се произвеждат двата основни артилерийски калибър - 152 мм за големите оръдия и 122 мм за малко по-малките. Те са ценни, защото Западна Европа и САЩ нямат такъв калибър, нямат такова производство”, допълни капитанът първи ранг.