Украйна съобщи, че в събота нов руски обстрел е бил насочен срещу цивилни граждани в два града в североизточната част на Харков. На този фон президентът Володимир Зеленски съобщи за успехи на войските, които се борят с подновеното руско нападение в района.

Украинските прокурори съобщиха, че разследват като потенциално военно престъпление руски въздушен удар по жилищен квартал на областната столица Харков, при който са били ранени шестима цивилни, включително 13-годишно момиче, 16-годишен мъж и осемгодишно дете.

Москва отрича умишлено да атакува цивилни граждани, но е доказано, че хиляди са убити и ранени след нахлуването ѝ в Украйна през февруари 2022 г. На около 70 км североизточно във Вовчанск, град само на 5 км от руската граница, прокурорите заявиха, че руски обстрел е убил 60-годишна жена и е ранил трима други цивилни. В село Украинское също е бил ранен 59-годишен мъж.

По данни на украинските военновъздушни сили засегнатите райони от последните обстрели включват Киев, Виницката област на югозапад от столицата, североизточната украинска гранична област Суми, централната област Черкаси, южния град Николаев и пристанищния град Одеса на Черно море. Въздушна тревога е била обявена в редица населени места в цялата страна. Към момента няма информация за щети или жертви.

В нощното си видеообръщение Зеленски заяви, че украинските сили са по-стабилни, особено в Харковска област.

Окупаторът губи пехотата и техниката си, което е осезаема загуба, въпреки че, както и през 2022 г., той разчиташе на бързо настъпление по нашите земи“, каза Зеленски, визирайки първоначалното нахлуване на Русия в Украйна през февруари същата година.

Въпреки това руското министерство на отбраната съобщи, че силите му са превзели село Старица в Харковска област в събота, осем дни след началото на нов руски натиск в района.