Неприемливо е невъзможната победа над Русия във войната да се представя като единствен възможен изход. Това коментира пред журналисти в Ямбол президентът Румен Радев. Всеки ден, в който тази война продължава, е пагубен за Украйна, Русия и всички нас, коментира още държавният глава.

“Това се отразява неизбежно на всички избори - и в Европа, и в САЩ, и навсякъде по света. Ние ще избираме на тези и на следващите избори между войната и мира. Всеки наш гражданин е длъжен да си дава сметка за това.”

Радев допълни, че отдавна бил предупредил, че войната ще се разраства, но е неприемливо в европейските общества да се насажда нетърпимост към чуждия глас и омраза.

По отношение на атентата срещу словашкия премиер Роберт Фицо, Радев заяви:

"Опитът за убийство на европейски премиер от радикализиран фанатик, заради подкрепата му за мира, е показателно за тази насаждана нетърпимост към чуждото мнение и омраза. Затова допринесоха и много политици, партии и медии с тяхното представяне на всеки различен глас като проруски, което е крайно несправедливо и води до всички тези негативни последствия", посочи още Радев.

Президентът призова за “глас на разума” и за дипломатически усилия за мир, а "не за непрекъснато наливане на оръжия", с което провокира полемика относно доставките на оръжие за Киев, които ЕС и САЩ правят.

В Ямбол президентът откри национален фестивал по утринна гимнастика в линейния парк "Тунджа", който се организира за трета поредна година от Община Ямбол.