България подкрепя инициативата на Швейцария и Украйна за свикване на първата Среща на върха за мир в Украйна. Това стана ясно по време на срещата на служебния премиер Димитър Главчев с посланика на Украйна Олеся Илашчук и с посланика на Конфедерация Швейцария Раймонд Фурер.

Ще продължим да подкрепяме Украйна в нейната справедлива кауза да отстоява правото си на свобода и независимост и самостоятелно да избира собствените си гаранции за сигурност, допълни още Главчев.

България остава напълно ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, Европейския съюз и международната демократична общност на руска военна агресия срещу Украйна.

Швейцария обяви, че срещата на върха ще се проведе на 15-16 юни близо до швейцарския град Люцерн. Държавата, известна като неутрална, се опитва да убеди повече страни от така наречения Глобален Юг, както и Китай, да се присъединят. Пекин е един от най-верните поддържници на режима на президента Владимир Путин.

Страни от Южна Америка, Африка и Близкия изток са сред онези, които са потвърдили, че ще дойдат, според швейцарския президент Виола Амхерд, предаде Ройтерс. През януари Амхерд се съгласи да бъде домакин на срещата на върха по молба на украинския президент Володимир Зеленски.