На планираната среща на върха, на която Швейцария се надява да проправи пътя за мирен процес в Украйна, ще участват делегации от повече от 50 държави. Това заяви президентът на страната Виола Амхерд.

На този фон говорителят на Кремъл Дмитрий Песков контрира, че срещата ще бъде безполезна без участието на Русия.

Без Русия обсъждането на проблемите на сигурността, които ни вълнуват, е абсолютно безполезно, смятат в Москва. Русия по-рано отбеляза, че не вижда смисъл в конференция, планирана от Швейцария, за да се обсъди как да се сложи край на войната в Украйна и на която руски представители не са поканени.

Швейцария обяви, че срещата на върха ще се проведе на 15-16 юни близо до швейцарския град Люцерн. Държавата, известна като неутрална, се опитва да убеди повече страни от така наречения Глобален Юг, както и Китай, да се присъединят. Пекин е един от най-верните поддържници на режима на президента Владимир Путин.

Страни от Южна Америка, Африка и Близкия изток са сред онези, които са потвърдили, че ще дойдат, според швейцарския президент Виола Амхерд, предаде Ройтерс. През януари Амхерд се съгласи да бъде домакин на срещата на върха по молба на украинския президент Володимир Зеленски.