Китайският президент Си Дзинпин и руският му колега Владимир Путин осъдиха все по-агресивното поведение на САЩ и обещаха да задълбочат и без това тесните си връзки в областта на отбраната и военното дело. Путин е на посещение в Пекин, което се приема като послание към Запада в лицето на Вашингтон и Брюксел.

“Китай винаги ще бъде добър съсед, приятел и партньор на Русия”, каза Си Дзинпин, цитиран от китайската държавна телевизия.

Си изтъкна, че Китай е готов да си сътрудничи с Русия в името на развитието и обновлението на двете страни, както и за постигането на справедливост в света.

“Москва и Пекин натрупаха солиден опит на практическо сътрудничество помежду си”, заяви Владимир Путин на Си Дзинпин в Пекин, предадоха днес руски новинарски агенции, съобщи БТА.

Руският президент обяви, че сътрудничеството между Русия и Китай не е насочено срещу някоя друга сила и е стабилизиращ фактор за света.

Владимир Путин е на двудневно посещение в Китай. Той бе посрещнат от Си Дзинпин с военни почести в Дома на народните събрания в Пекин, предаде БТА. Путин провежда визитата си в момент, в който руските сили предприеха нова офанзива в Украйна, като посещението му в Пекин подчертава близките отношения между него и китайския лидер.

Си поздрави Путин за избирането му за пети мандат като президент на Русия и обърна внимание на факта, че Москва и Пекин отбелязват 75 години от установяването на дипломатически отношения между бившия Съветски съюз и Китайската народна република.