Китайският президент Си Дзинпин пристигна в Унгария – последната спирка от европейската му обиколка, където беше посрещнат топло от премиера Виктор Орбан.

Основните теми за дискусии между двамата са две – войната в Украйна и съвместните търговски проекти. Будапеща отдавна даде заявка, че е сред най-стабилните партньори на Пекин в региона, като инвестициите в унгарската икономика са за стотици милиарди долари.

Любопитно остава каква ще е позицията на Орбан по отношение на войната между Русия и Украйна и дали ще опита да поиска от Си да повлияе на Владимир Путин за прекратяване на огъня.

Унгария е третата държава от обиколката на Си в Европа, след Франция и Сърбия. За първи път от 5 години насам китайският лидер пристига на посещение на Стария континент, където среща разнопосочни сигнали от различните държави. Едни, като Сърбия и Унгария например, са повече от приятелски настроени. Други са по-сдържани, като Франция и Германия. Някои страни от Европейския съюз дори искат да намалят икономическата си зависимост от Пекин.

Очаква се Унгария и Китай, които отбелязват 75-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения помежду си, да подпишат между 16 и 18 нови споразумения, едно от които вероятно ще бъде голям инфраструктурен проект в рамките на китайската инициатива "Един пояс, един път".