Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви днес, че Европейският съюз разчита на Китай да повлияе на Русия да прекрати войната си в Украйна, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

„Разчитаме на Китай да използва цялото си влияние върху Русия да прекрати агресивната си война срещу Украйна“, каза Фон дер Лайен след преговорите си с китайския и френския президент, Си Дзинпин и Еманюел Макрон, в Елисейския дворец в Париж.

„Президентът Си изигра важна роля в деескалирането на безотговорните руски ядрени заплахи и съм убедена, че той ще продължи на фона на настоящите ядрени заплахи от Русия“, допълни тя.

Урсула фон дер Лайен заяви, че Китай може да ограничи „безотговорното разпространение“ на иранските ракети и дронове, като същевременно повтори призива си за примирие в конфликта между Израел и палестинската групировка „Хамас“. 

Вчера пред френския в. "Фигаро",  китайският президент Си Цзинпин каза, че има намерение да работи с Франция и с цялата международна общност за разрешаване на кризата в Украйна, съобщи БТА. Официалните разговори на Си Цзинпин и френския президент Еманюел Макрон продължиха и днес.