След месеци отлагане камарата на представителите на САЩ одобри военната помощ за Украйна в размер на 61 милиарда долара. Финансовият пакет беше приет с гласовете на 311 конгресмени, като 112 гласуваха "против".

Дълго отлаганата мярка беше остро критикувана от противниците на военната помощ за Украйна в Конгреса, но след споразумение между двете основни партии, пакетът от 61 млрд. долара беше гласуван успешно. Очаква се, след ратифициране на законопроекта от президента Джо Байдън, първите пратки с военна помощ да бъдат изпратени до дни.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в изявление след гласуването на законопроекта, че той ще "предостави критична подкрепа на Израел и Украйна; ще осигури отчаяно необходимата хуманитарна помощ за Газа, Судан, Хаити и други места... и ще засили сигурността и стабилността в Индо-Тихоокеанския регион".

Байдън похвали законодателите, които се обединиха отвъд партийните граници, "за да отговорят на призива на историята".

Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства 61 млрд. долара, предназначени за неговата страна, като заяви, че военната и икономическата помощ ще "спаси хиляди и хиляди животи".

"Това ще обогати още повече Съединените американски щати и ще съсипе още повече Украйна, като убие още повече украинци заради киевския режим", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от държавната информационна агенция ТАСС.

Приетият в събота пакет от мерки за чуждестранна помощ включва също така 26,4 млрд. долара за военна подкрепа на Израел, като 9,1 млрд. долара от тях са предназначени за хуманитарна помощ за Газа. 8,1 млрд. долара за финансиране на съюзници в Азиатско-тихоокеанския регион, включително Тайван, за "противодействие на комунистически Китай".