„В момента Доналд Тръмп има пълен контрол върху Републиканската партия на САЩ и съвсем реалните шансове да вземе президентската власт отново“. Коментарът направи преподавателят по журналистика Христофор Караджов в предаването „Кой говори“ по Дарик по повод настроенията в САЩ преди предстоящите президентски избори.

Според Караджов обаче големият проблем е отношението на Тръмп към насилието, което се опитва да нормализира. Журналистът даде за пример случая с протест в САЩ, при който демонстранти са заплашвали със замеряне на домати. Тогава Доналд Тръмп е призовал своите привърженици да ги набият и обещал да поеме разноските по съдебните дела, които може да бъдат заведени срещу тях за това.

„При младите това, което се забелязва е, че Байдън загуби покрепа заради Израел и Палестина. Младите са подкрепящи каузата на Палестина и неподкрепящи цивилните жертви. Младите за първи път са едно поколение повече за Палестина, отклокото за Израел. Байдън загуби известна подкрепа“, коментира Караджов.

Той подчерта, че Байдън е започнал да „скърца доста силно със зъби“ на президента на Израел Бенямин Нетаняху, че Америка може да прекъсне помощта за Израел.

Караджов коментира и какви биха могли да бъдат предизборните теми по време на кампанията за президентския вот, които ще влияят на избирателите.  

„Абортите са много важна тема и Върховният съд м.г. направи възможно отделни щати да забранят абортите, а това не са настроенията на множеството американци. 2/3 от американците са „за“ жените да се разпореждат с тялото си. Там републиканците губят точки. Миграцията също е важна тема. Миграционната политика е в пълен хаос. Последната миграционна политика е от времето на Рейгън (б.р. - американски политик от Републиканската партия в миналото​​). Америка е голям магнит за мигранти, тя печели много от това, така че там има много неща, които трябва да се направят“, коментира журналистът.

Той подчерта, че и темата за икономиката не е за подценяване, защото, колкото и добре да е развита в САЩ, хората виждат, че яйцата в магазина са с 40 % по-високи цени отпреди две години.

„Доколко президентът има влияние върху това, е друг въпрос“, заключи Христофор Караджов.

Целия разговор чуйте в прикачения звуков файл.