Конгресът на САЩ предстои да гласува новата военна помощ за Украйна тази събота. С призив помощта да бъде одобрена, премиерът на Украйна Денис Шмигал, даде интервю за BBC. В него той коментира, че ако Киев изгуби войната с Русия, това означава на практика Трета световна война.

Дълго отлаганата военна помощ за Украйна, доведе до това Москва да напредне застрашително на военното поле. Причина за блокадата в Камарата на представителите е крайнодясното крило на Републиканците, като сега консерваторите представиха нов огромен пакет за военна помощ, който включва около 61 милиарда долара дълго отлагана подкрепа за Украйна, както и над 26 милиарда долара за Израел, както и 8 милиарда долара за Тайван.

Пред BBC Денис Шмигал изрази "предпазлив оптимизъм", че американските законодатели все пак ще приемат оспорваната мярка.

По-рано в статия във вестник "Уол стрийт джърнъл" американският президент Джо Байдън също призова законотворците в долната камара да одобрят дълго отлагания пакет от военна помощ за Украйна и Израел, като заяви, че съюзниците на Съединените щати се намират в "ключов" момент на конфликти срещу Русия и Иран:

"Макар че и двете страни могат да защитават собствения си суверенитет, те зависят от американската помощ, включително от оръжия, за да го направят. И това е ключов момент"

Украинският премиер пък казва:

"Ако не се защитим, Украйна ще падне. А това ще означава, че световната система за сигурност е разрушена и целият свят ще трябва да намери нов начин да се подсигури. Или пък ще има много конфликти, много подобни войни и в края на краищата, може да се стигне до Трета световна война“

Това не е първият път, в който Украйна отправя подобно тревожно предупреждение за последиците от евентуалното си поражение.
Миналата година президентът Володимир Зеленски заяви, че ако Русия спечели конфликта, тя може да нахлуе в Полша и да предизвика Трета световна война.