Световните океани бяха най-горещите, регистрирани някога през 2022 г., демонстрирайки дълбоките и всеобхватни промени, причинени от емисиите, които човекът причинява, пише "The Guardian".

Повече от 90% от излишната топлина, уловена от емисиите на парникови газове, се абсорбира в океаните. Записите, започващи през 1958 г., показват покачване на температурата на океана с ускоряване на затоплянето след 1990 г.

Ски курортите в Европа затварят поради липса на сняг

Температурите на морската повърхност оказват голямо влияние върху времето в света. По-горещите океани спомагат за увеличаване на екстремното време, което води до по-интензивни урагани и тайфуни и повече влага във въздуха, което води до по-интензивни дъждове и наводнения. По-топлата вода също се разширява, повишавайки морското равнище и застрашавайки крайбрежните градове.

Температурата на океаните се влияе много по-малко от естествената променливост на климата, отколкото температурата на атмосферата, което прави океаните безспорен индикатор за глобалното затопляне.

17 са вече жертвите на бурите в Калифорния

Изследване, публикувано в понеделник от Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ, показа, че много екстремни метеорологични събития през 2022 г. са станали по-вероятни и по-интензивни от климатичната криза като проливния дъжд, който причини опустошителни наводнения в Чад и Нигерия.

Защо високите температури затрудняват излитането на самолетите

Надеждните измервания на температурата на океана датират от 1940 г., но вероятно океаните сега са най-горещи от 1000 години и се нагряват по-бързо от всякога през последните 2000 години.

Анализът, публикуван в списание Advances in Atmospheric Sciences, използва данни за температурата, събрани от редица инструменти в океаните, и комбинира отделни анализи от китайски и американски екипи, за да изчисли топлинното съдържание на горните 2000 метра, където се получава по-голямата част от нагряването.

Снежната буря в САЩ: Броят на жертвите расте

Океаните са погълнали около 10 зетаджаула повече топлина през 2022 г., отколкото през 2021 г., което се равнява на това всеки човек на Земята да използва 40 сешоара цял ден всеки ден.

Климатични промени: Ледниците на Килиманджаро ще изчезнат до 2050 година

Изследователите също анализираха солеността, която заедно с температурата определя плътността на водата и е жизненоважен двигател на циркулацията на океана. Индексът на променливостта на солеността в океаните достигна рекордно високо ниво през 2022 г., което показва непрекъснато усилване на глобалния хидрологичен цикъл.

Друга важна характеристика на океаните е стратификацията, където наслояването на водата по плътност става по-силно. Това ограничава смесването на по-дълбоки, по-хладни и по-богати на хранителни вещества води с повърхностни води.

14 загинали: Силните бури в Калифорния продължават (видео)

Дългосрочната тенденция на увеличаване на стратификацията продължи през 2022 г., установиха учените, с „важни научни, обществени и екологични последици“.

Климатолог пред Дарик: Увеличаването на глобалната температура води до екстремни прояви на времето

Професор Джон Ейбрахам от университета Сейнт Томас в Минесота заяви, че една последица е че по-малко смесване в океана означава, че повърхностният слой абсорбира по-малко въглероден диоксид от атмосферата, увеличавайки глобалното затопляне.

Смразяващата зима в САЩ: Виновен ли е климатът? (видео)

Изследователите също така информираха: „Има все по-чести случаи на рекордни топлинни вълни и суши в северното полукълбо, в съответствие с интензивното затопляне на океана в средната ширина на Тихия и Атлантическия океан.

Нагряването на океаните и въздействието върху екстремните метеорологични условия ще нарастват, докато човечеството достигне нулеви нетни емисии.

Изчезващите ледници в Швейцария застрашават водоснабдяването на Европа

През октомври Световната метеорологична организация съобщи, че атмосферната концентрация на всички основни парникови газове – въглероден диоксид, метан и азотен оксид, е достигнала рекордно високи стойности . Ръководителят на СМО проф. Петери Таалас каза: „Вървим в грешна посока.

Мощна буря връхлетя Калифорния, евакуират хора в Сан Франциско (видео)

Очаква се миналата година да бъде четвъртата или петата най-гореща регистрирана температура на повърхностния въздух, когато бъдат събрани окончателните данни. През 2022 г. станахме свидетели на третото поред събитие Ля Ниня, което е по-хладната фаза на нередовен климатичен цикъл, съсредоточен върху Тихия океан. Това засяга глобалните метеорологични модели. Когато Ел Ниньо се завърне, глобалните температури на въздуха ще се повишат още повече.

Пакистан: Най-малко 1061 жертви от наводненията, разрушени са 157 моста

Международният екип от учени, изготвил новия анализ на топлината в океана, заключава:

Енергийният и водният цикъл на Земята са дълбоко променени поради емисиите на парникови газове от човешката дейност, което води до всеобхватни промени в климатичната система на Земята.

Професор Джон Ейбрахам каза: „Ако искате да измерите глобалното затопляне, ще разберете, че над 90% от затоплянето отива в океаните."

Август е най-топлият месец в Москва от 143 години насам

Измерването на океаните е най-точният начин да се определи колко дисбалансирана е нашата планета. Получаваме по-екстремно време поради затоплящите се океани и това има огромни последици по целия свят.

Проф. Майкъл Ман от Университета на Пенсилвания, също част от екипа, заяви:

По-топлите океани означават, че има повече потенциал за по-обилни валежи, каквито видяхме миналата година в Европа, Австралия и в момента на западния бряг на САЩ.

Той коментира, че анализът показва все по-дълбок слой топла вода на повърхността на океана:

Климатичните промени ще ускорят разпространението на човешки патогени

Това води до по-голямо и по-бързо засилване на ураганите - нещо, което също видяхме през изминалата година, тъй като ветровете вече не предизвикват студени субповърхностни води, които иначе биха намалили интензификацията.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм