Бурите в американския щат Калифорния, които продължават от края на декември, досега са взели живота на 14 души, заяви губернаторът Гавин Нюсъм.

Местните власти евакуираха още региони в понеделник вечерта.

Мощна буря връхлетя Калифорния, евакуират хора в Сан Франциско (видео)

Предупреждения за наводнения, както и за лавини и кал, имаше в района около крайбрежния град Санта Барбара. Засегнат бе и град Монтесито, където живеят принц Хари и херцогинята на Съсекс Меган Маркъл, както и водещата Опра Уинфри и други известни личности.

„Нашето послание към калифорнийците е просто: Бъдете изключително внимателни!", каза губернаторът Гавин Нюсъм, като предупреди, че ще има поне още няколко дни с тежка зимна обстановка.

Смразяващата зима в САЩ: Виновен ли е климатът? (видео)

Много потоци и реки в най-гъсто населения щат в САЩ се спукаха по бреговете си в резултат на зимните бури, пътищата в най-тежко засегнатите региони отчасти са непроходими. Заради вече влажните почви властите предупреждават и за внезапни наводнения и кални свлачища, особено в райони, където горските пожари преди това са унищожили растителната покривка.

Снежната буря в САЩ: Броят на жертвите расте

Само година след като Калифорния регистрира една от, ако не и най-сухата си година в историята, Сан Франциско отбеляза миналата седмица втория си най-влажен ден от над 170 години.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм