В центъра на руския град Ефремов има стена, покрита с картини от войната, пише Би Би Си. Гигантски снимки на маскирани руски войници с оръжия и големи букви Z и V - символи на така наречената специална военна операция на страната в Украйна.

„Мамо, къде си?“: 6000 украински деца са заключени в руски превъзпитателни лагери

Има и едно стихотворение:

Добрият трябва да има юмруци.

Доброто се нуждае от желязна ръка.

Да дереш кожата от тези,

които го заплашват.

Това е официалната, патриотична картина на руската инвазия в Украйна.

Но в този град, на 320 км южно от Москва, ще намерите друг образ на войната в Украйна. Много различен.

Градският съветник Олга Подолская ни показва снимка на мобилния си телефон. Това е детска рисунка. Отляво има украинско знаме с надпис „Слава на Украйна“, отдясно руският трикольор и надпис „Не на войната!“. Докато ракети летят откъм Русия, майка и детето й застават предизвикателно на пътя им.

Деца от Мариупол благодарят и прегръщат „освободителите“ пред многохилядна публика в Москва

Картината е нарисувана през април 2022 г. от тогава 12-годишната Маша Москалева. Баща й Алексей, самотен родител, се е свързал с общинския съветник и й казал, че след като видели рисунката на Маша, нейното училище се обадило в полицията.

Снимка: Олга Подолская

Полицията започна да разследва социалните медии на Алексей и му казаха, че възпитава дъщеря си по лош начин“, каза Олга. 

Последваха обвинения. За антивоенен пост в социалните медии Алексей беше глобен с 32 000 рубли (около $415 по това време) за дискредитиране на руските въоръжени сили. Преди няколко седмици срещу него беше образувано наказателно дело. Отново антивоенните публикации формират основата за обвинения в дискредитация.

Путин пътува с брониран влак, защото го е страх да не бъде проследен и застрелян (снимки)

Този път Алексей е изправен пред евентуална присъда затвор.

В момента Алексей е под домашен арест в Ефремов. Дъщеря му Маша засега е изпратена в дом за деца. На Алексей дори не е позволено да говори с нея по телефона.

Никой не е виждал Маша от 1 март, въпреки опитите ни да получим достъп до дома за деца и да разберем как е тя“, разказа Олга Подолская.

Баща и дъщеря. Снимка: Facebook

Руските власти искат всички да спазват линията. На никого не е позволено да има собствено мнение. Ако не сте съгласни с това, което някой мисли, тогава не четете публикациите му в социалните медии, но не поставяйте този човек под домашен арест и не изпращайте детето му в дом“, отсече тя.

Стоим пред жилищен блок в Ефремов, пишат още Би Би Си. Отваря се прозорец и навън поглежда мъж. Алексей е. Не ни е позволено да общуваме с него. Според правилата на домашния арест на Алексей му е разрешен контакт само с адвоката, следователя и пенитенциарната служба.

“Легнах си, но знаех, че до няколко часа ще ме събудят“. Столтенберг знаел, че Русия ще нахлуе в Украйна

Адвокатът Владимир Билиенко току-що пристигна. Той дойде да достави храна и напитки, които местни активисти са купили за Алексей, разказва изданието.

Той е много притеснен, защото дъщеря му не е с него. Всичко в апартамента му напомня за нея. Той се тревожи какво може да се случи с нея“, разказва Владимир след посещение при Алексей Москалев. 

Питам адвоката защо смята, че властите са отвели Маша.

"Ако имаха истински въпроси към бащата, трябваше да го поканят да даде изявление. Трябваше да поканят и Маша и да говорят с нея", каза Владимир.

Хронология на житието: Кой е Владимир Владимирович Путин?

Нищо от това не беше направено. Просто решиха да я изпратят в дома за деца. Според мен, ако не бяха административните и наказателни обвинения, които Алексей получи, това нямаше да се случи. Социалните служби изглеждат обсебени от това семейство. Мисля, че е чисто по политически причини. Проблемите на семейството започнаха едва след като момичето нарисува тази картина", добари той.

На улицата питам съседите на Алексей какво мислят за ситуацията.

Тя е добро дете и никога не съм имала проблеми с бащата, но ме е страх да кажа каквото и да било. Страх ме е“, казва пенсионерката Ангелина Ивановна. 

Заповед за арест на Путин издаде Международният наказателен съд

Ръководството на училището на Маша е отказало коментар на Би Би Си. Началната страница в уебсайта им включва Героите на специалната военна операция - две дузини портрети на руски войници, воювали в Украйна.

Има и патриотични лозунги: "Всичко за Победата. Да подкрепим нашите момчета на първа линия!"

От другия край на града привърженици на семейство Москалеви и журналисти се събират пред местния съд. Комисията по делата на непълнолетните Ефремов предприема правни действия за официално ограничаване на родителските права на Алексей.

Изкуство във войната: Как се справя модата в Украйна в размирни времена?

Това е първоначално изслушване, известно като "разговор" със съдията. Адвокат Владимир Билиенко казва, че Алексей е искал да бъде тук лично. Въпреки това не му беше позволено да прекъсне домашния си арест, за да дойде в съда, въпреки че залогът е достъпът до детето му.

"Върнете Маша на баща й!" гласи плакат в коридора на съда, но бързо беше свален от униформените.

Комисията по делата на непълнолетните все още не е отговорила на искането на Би Би Си за коментар по случая с Алексей Москалев и дъщеря му Маша.

Една от поддръжниците на Алексей, Наталия Филатова, вярва, че историята на семейство Москалеви отразява репресиите срещу инакомислието в Русия.

Путин и Си ще обявят „нова ера“ за връзките, ще обсъдят Украйна

Нашата конституция провъзгласява свобода на словото, свобода на съвестта, пълна свобода на гражданите да изразяват мнението си, но сега ни е забранено да го правим“, каза Наталия.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм