“Един цивилизован свят, в 21 век, е невъзможно да търпи повече тези войни, които извършват двете страни - и Русия, и Израел. Както не могат повече да търпят подобни терористични организации като Хамас, които извършват непрекъснато системни провокации към мирния живот на Израел”. Така Юлияна Методиева, журналист, правозащитник и главен редактор на правозащитното издание “Маргиналия” коментира в предаването “Кой говори” по Дарик искането на главния прокурор на Международния наказателен съд в Хага Карим Хан за издаване на заповеди за арест на лидерите на Хамас и Израел във връзка с терористичното нападение над цивилни граждани на Израел и последвалата война в Газа. По-рано такова искане беше направено и за руския президент Владимир Путин, заради военни престъпления срещу цивилното население на Украйна.

“Заповедта за арест (на лидерите на Хамас и Израел - бел. ред.) е на базата на записаните от Хан обвинения. От обществена гледна точка, тепърва съдът ще се запознава с тези доказателства. Очаква се, че съдът ще отговори на това, което трепти във въздуха”, прогнозира Юлиана Методиева.

Тя припомни, че Трибуналът в Хага е бил “горещо прегърнат” от страните от Балканския регион по време на Югославската война, заради искането на цялата международна общност тогава бившият президент на Сърбия Слободан Милошевич и съмишлениците му да отговарят за клането в Сребреница.

“Ние сме свидетели на нарастването на авторитета на Хагския трибунал. И бяхме много нещастни, когато разбрахме, че важни страни като Русия, Израел, САЩ, не признават неговата юрисдикция”, обясни правозащитникът.

На въпросът защо трите страни не признават юрисдикцията на Международния съд в Хага, Юлиана Методиева обясни, че не може да се даде еднозначен отговор без да се влиза в спекулации, но уточни:

“Военните престъпления дават ясна картина, но както виждаме със случая с Хан - той дефинира катастрофалния глад в Газа, разрушаване на инфраструктурата, на домове, на улици, 35 000 цивилни души вече са загинали. Израел е в 7-месечна продължителна война. Тя е в отговор, разбира се, на една отвратителна терористична атака на 7 октомври на Хамас. Тогава бяха избити 1200 човека. Навлизане в кибуците, както се казва, при беззащитните хора, спящи почти - клане, изнасилване и всички онези неща, които още при Трибунала в Сребреница ги имаше вече в една доста солидна дефиниция, че това е престъпление срещу човечеството”, обясни Методиева.

Целия разговор може да чуете в прикачения звуков файл