Часове след като Русия нахлу в Украйна през февруари, здравният персонал в детска болница на юг започна тайно да планира как да спаси децата, пише "Асошиейтед Прес".

Руснаците бяха заподозрени в залавянето на деца сираци и изпращането им в Русия. Заради това служителите в детската регионална болница в град Херсон започнаха да изфабрикуват медицинските досиета на сираците, за да изглежда, че са твърде болни, за да се движат.

Очакват се нови прекъсвания на тока в украинската Николаевска област

Умишлено написахме невярна информация, че децата са болни и не могат да бъдат транспортирани. Бяхме уплашени, че руснаците ще разберат, но решихме, че ще спасим децата на всяка цена“, каза д-р Олга Пилярска, началник на интензивното отделение. 

По време на войната руснаците са били обвинявани в депортиране на украински деца в Русия или контролирани от Русия територии, за да ги отгледат като свои. Най-малко 1000 деца са били иззети от училища и сиропиталища в района на Херсон по време на осеммесечната руска окупация на района, твърдят местните власти. Все още не е известно местонахождението им.

Путин: Ударите върху украинската инфраструктура са неизбежни

В покрайнините на Херсон, в село Степановка Владимир Сахайдак, директор на център за социална и психологическа рехабилитация, също фалшифицира документи, за да укрие 52 сираци и уязвими деца. 61-годишният лекар настанява някои от децата при седем души от персонала си, други са отведени при далечни роднини, а някои от по-големите остават при него.

Изглеждаше, че ако не скрия децата си, те просто ще бъдат отнети от мен“, каза той.

Преместването им обаче не е било лесно. След като Русия окупира Херсон и голяма част от региона през март, те започват да разделят сираците на контролно-пропускателните пунктове, принуждавайки Сахайдак да прояви изобретателност как да ги транспортира. В един случай той фалшифицира записи, в които се казва, че група деца са били лекувани в болницата и са били отведени от леля си, за да се съберат отново с майка си, която била бременна в деветия месец и ги чакала от другата страна на реката, разкрива Сахайдак. 

“Напоени с кръв”. Пакети с животински очи, изпратени до шест посолства в Европа

Докато той успява да отблъсне руснаците, не всички деца имат такъв късмет. В сиропиталището в Херсон около 50 деца са били евакуирани през октомври и се твърди, че са отведени в Крим, който Русия незаконно анексира през 2014 г., каза охранител в институцията пред Асошиейтед прес.

Дойде автобус с надпис Z (символ, изрисуван върху руски превозни средства) и те бяха отведени“, каза Анастасия Коваленко, която живее наблизо.

В началото на инвазията местна хуманитарна група се опитва да скрие децата в църква, но руснаците ги намират няколко месеца по-късно, връщат ги в сиропиталището и след това ги евакуират, раказаха местните.

Подоляк: 13 000 украински войници намериха смъртта си във войната

По-рано тази година Асошиейтед прес съобщи, че Русия се опитва да даде хиляди украински деца на руски семейства за приемна грижа или осиновяване. АП установи, че служители са депортирали украински деца в Русия или контролирани от Русия територии без съгласие, лъгали са ги, че не са желани от родителите си, използвали са ги за пропаганда и са им давали руски семейства и гражданство.

Институтът за изследване на войната, базиран във Вашингтон, съобщава, че руски служители провеждат умишлена кампания за обезлюдяване в окупираните части на Украйна и депортират деца под прикритието на схеми за медицинска рехабилитация и програми за осиновяване.

Сана Марин: Ако Русия победи, това ще стане импулс за други агресори

Руските власти многократно са заявявали, че преместването на деца в Русия има за цел да ги защити от военни действия. Руското външно министерство отхвърли твърденията, че страната изземва и депортира децата. Отбелязва се, че властите издирват роднини на деца без родители, останали в Украйна, за да намерят възможности да ги изпратят у дома, когато е възможно.

Руският омбудсман по правата на децата Мария Лвова-Белова лично ръководи преместването на стотици сираци от контролираните от Русия региони на Украйна за осиновяване от руски семейства. Тя твърди, че на някои от децата е била предложена възможност да се върнат в Украйна, но са отказали да го направят. Нейното изявление не може да бъде независимо потвърдено.

Украинки с ХИВ принудени да кърмят заради липса на адаптирано мляко

Регионалният съветник по закрила на детето в Европа и Централна Азия на УНИЦЕФ, Арън Грийнбърг, подчерта, че докато съдбата на родителите на детето или други близки роднини не може да бъде проверена, всяко разделено дете се счита, че има живи близки роднини и оценката трябва да бъде ръководена от властите в страните, в които се намират децата.

Местните и националните служби за сигурност и правоприлагането издирват децата, които са били преместени, но все още не знаят какво се е случило с тях, каза Галина Лугова, началник на военната администрация на Херсон. 

Парадокс в кадри: Проблеми в Киев с тока, дете е с инхалатор на бензиностанция

Не знаем съдбата на тези деца... не знаем къде са децата от домовете за сираци или от нашите образователни институции и това е проблем“, добави тя.

Засега голяма част от тежестта пада върху местните жители да ги намерят и върнат у дома.

През юли руснаците доведоха 15 деца от фронтовата линия в близкия район на Николаев в рехабилитационния център на Сахайдак и след това в Русия. С помощта на чужденци и доброволци той успява да ги издири и да ги закара в Грузия. Сахайдак не предостави повече подробности за операцията от страх, но каза, че се очаква децата да се върнат в Украйна през следващите седмици.

За някои заплахата Русия да депортира деца доведе до неочаквани резултати. През октомври, когато имаше признаци, че руснаците се оттеглят, Тетяна Павелко, медицинска сестра в детската болница, се притесни, че ще вземат децата със себе си. Тъй като не можела да роди собствени деца, 43-годишната жена се втурнала в отделението и осиновила 10-месечно момиченце.

Изтривайки сълзи от радост от бузите си, Павелко казва, че е кръстила бебето Кира на християнска мъченица. 

Тя помагаше на хората, лекуваше и вършеше много чудеса“, сподели тя.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм