Руският президент Владимир Путин заяви пред германския си колега Олаф Шолц, че атаките на Москва срещу украинската инфраструктура са "неизбежни" и обвини Запада, че води "разрушителна" политика, предаде АФП.

"Беше отбелязано, че руските въоръжени сили отдавна се въздържат от прецизни ракетни удари по определени цели на територията на Украйна", се казва в изявление на Кремъл след телефонния разговор между Шолц и Путин.

“Напоени с кръв”. Пакети с животински очи, изпратени до шест посолства в Европа

"Но сега подобни мерки се превърнаха в принудителен и неизбежен отговор на провокативните атаки на Киев срещу гражданската инфраструктура на Русия", добави Кремъл.

През последните седмици Москва нанесе удари по енергийните мрежи на Украйна.

"Вниманието беше привлечено от разрушителната линия на западните държави, включително Германия, които снабдяват киевския режим с оръжие и обучават украинските военни", се казва в изявлението на Кремъл.

Подоляк: 13 000 украински войници намериха смъртта си във войната

Путин заяви, че "политическата и финансовата подкрепа" от западните съюзници на Украйна "води до факта, че Киев напълно отхвърля идеята за каквито и да било преговори".

Германският канцлер Олаф Шолц пък е настоял Русия да потърси дипломатическо решение за прекратяване на войната в Украйна, което включва и изтегляне на руските войски от Украйна. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм