Колети, съдържащи животински очи, са изпратени до шест украински посолства в Европа, съобщи външното министерство, предаде Би Би Си. Говорителят Олег Николенко каза, че "напоените с кръв" пакети са открити в Унгария, Италия, Холандия, Полша, Хърватия и Австрия. Все още не е ясно кой е изпратил пакетите.

Това се случва два дни след като служител беше ранен, след като писмо-бомба избухна в посолството на Украйна в Мадрид, Испания - един от поредицата предполагаеми инциденти.

Испанският премиер е получил пратка с бомба миналата седмица

Николенко се позова на редица други в изявление, публикувано във Facebook, включително, че входът на помещенията на украинския посланик във Ватикана също е бил вандалски.

Нещо повече, добави той, посолството в Казахстан е получило заплаха с фалшива бомба, докато посолството в САЩ е получило писмо, съдържащо фотокопие на статия, критикуваща Украйна.

Писмото дойде синхронно с други от територията на една европейска държава. Украйна работи с чуждестранни правоприлагащи органи, за да разследва всички заплахи, да идентифицира замесените и да ги подведе под отговорност", заяви той.

Взрив в посолството на Украйна в Мадрид, има ранен

Шестте пакета, доставени на европейските посолства и консули, добави той, "са били напоени с течност с характерен цвят и със съответна миризма".

Николенко сподели, че украинските консулства и посолства са засилили мерките за сигурност, следвайки инструкциите на Дмитро Кулеба след експлозията в Мадрид.

Испанската полиция потвърди, че е получила сигнал за експлозията около 13:00 часа местно време. Все още никой не е казал, че стои зад взрива и не е ясно дали някой от инцидентите е свързан.

Испания затегна мерките за сигурност около обществените сгради, след като бяха открити редица взривни устройства, Getty Images

По-късно в сряда вечерта втора "подозрителна пощенска пратка" беше заловена в централата на фирмата за военно оборудване Instalaza в Сарагоса, съобщи вътрешното министерство.

Украинки с ХИВ принудени да кърмят заради липса на адаптирано мляко

След това, в четвъртък сутринта, писма-бомби пристигнаха в Министерството на отбраната и във въздушна база в Торехон де Ардос, точно до Мадрид.

Друго устройство е изпратено и до посолството на САЩ.

Характеристиките на колетите, както и тяхното съдържание, са подобни в петте случая“, каза пред журналисти испанският държавен секретар по сигурността Рафаел Перес.

Има признаци, които показват, че колетите са дошли от испанска територия, но настоявам, че трябва да бъдем предпазливи. Ние сме в началото на разследването“, добави той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм