Цели векове, кърменето се е смятало за важно за развитието на бебето, пише "The Guardian". Какво ще стане обаче, ако се сблъскате с нуждата да кърмите детето си, но докато правите това може да предадете вирус? Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари миналата година, това е реалността за много майки, живеещи с ХИВ в Украйна. Здравните системи в много окупирани райони на страната се сринаха.

Липсата на адаптирано мляко означава, че майките, които вече нямат достъп до своята антиретровирусна терапия (ARV), трябва да кърмят бебета, което повишава риска от предаване от майка на дете.

Фон дер Лайен: Руски пари да се използват в подкрепа на Украйна

 

"Никоя майка не трябва да избира дали бебето й да гладува, или да бъде заразено с ХИВ. Разбрах, че съм ХИВ позитивна и бременна през 2000 г. Нямах достъп до необходимото лечение, но имах щастието да родя здраво бебе без ХИВ", споделя украинска майка.

За съжаление, това не винаги е така. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва ХИВ-позитивните майки да кърмят само, ако имат достъп до АРВ лечение и диагностика всеки месец. За новите майки с ХИВ в Украйна в момента няма голям избор. Войната опустоши здравната система на Украйна - над 700 здравни заведения бяха атакувани и безкраен брой здравни работници и пациенти бяха разселени, ранени или убити.

Русия изпраща затворници на работа в оръжеен завод

Преди началото на войната украинското министерство на здравеопазването планираше да кандидатства за сертификат от СЗО, обявяващ края на предаването на ХИВ от майка на дете в страната, пише изданието. Войната вероятно ще спре това постижение. През 1996 г. предаването на ХИВ от майка на дете достигна 27% в Украйна, но до 2021 г. спадна до 1,3%. Когато бъдат публикувани нови данни през 2023 г., те вероятно ще са се увеличили неимоверно. Въпреки забележителните постижения в борбата с ХИВ през последните години, Украйна има втората по големина епидемия от ХИВ в Източна Европа и Централна Азия.

Парадокс в кадри: Проблеми в Киев с тока, дете е с инхалатор на бензиностанция

Жените отчаяно се нуждаят от помощ от правителствата и хуманитарната общност за борба със заразяването с ХИВ от следващото поколение бебета в Украйна. Достъпът до здравни работници с достатъчен опит в справянето със случаи на инфектирани с ХИВ майки и предотвратяването на предаването от майка на дете – без стигма и дискриминация липсва, особено в западните части на Украйна, където има много вътрешно разселени хора.

АРВ препарати, основни лекарства, санитарни комплекти и храна също са необходими за майките и техните бебета. 

„30 часа без ток“: Зеленски разкритикува работата на Кличко в Киев

Глобалният фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария даде на Украйна 15 милиона долара спешно финансиране и предостави животоспасяващи лекарства, оборудване и консумативи – включително генератори за захранване на здравни заведения, изключени от електричеството. ХИВ-позитивните жени получиха пари от Глобалния фонд за осигуряване на грижи и подкрепа за жени и техните деца. Необходима е обаче повече помощ от правителства и организации по света.

Ние сме длъжни да помагаме на безгласни и уязвими хора, пише "The Guardian". Не трябва да позволяваме тази война да зачеркне десетилетия напредък в борбата с предаването на ХИВ от майка на дете в Украйна. Трябва да предпазим децата от заразяване с вируса, особено когато разполагаме с лекарства, за да го предотвратим.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм