Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен иска да използва замразените руски активи в подкрепа на Украйна.

Към днешна дата щетите в страната на войната се оценяват на 600 милиарда евро. Повече от 300 милиарда евро в резервите на Руската централна банка се смятат за блокирани.

Украйна получи нови 2,5 млрд. евро финансова помощ от ЕС

Към тях се добавят 19 милиарда евро от руски олигарси. „Русия и нейните олигарси трябва да компенсират Украйна за щетите и да поемат разходите за възстановяване на страната“, каза председателят на Комисията фон дер Лайен в сряда.

„Блокираните средства трябва да се управляват и инвестират съвместно с международни партньори“, допълни тя.

Очаква се в петък ЕК да очертае ”механизма за корекция” на цените на газа

Фон дер Лайен даде и ново предложение - да се създаде нов специализиран съд, който да преследва престъпления, извършени по време на войната. „Готови сме да работим с международната общност, за да предоставим възможно най-голяма международна подкрепа за този специализиран съд. Руското нахлуване в Украйна донесе смърт, опустошение и неописуемо страдание“, заяви председателят на Европейската комисия.

Проблемите с прекъсването на тока продължават

Украински и руски войски в момента се бият в Донецка, Луганска и Днепропетровска области.

Твърди се, че ходът на фронта в Донбас се е променил малко през последните няколко седмици. Докато украинските войски обвиняват руснаците, че са стреляли с артилерийски снаряди, руски губернатор обвинява украинската армия, че е атакувала електроцентрала в Русия. „Бяха изстреляни общо около единадесет ракети.

„30 часа без ток“: Зеленски разкритикува работата на Кличко в Киев

„Поразена е електроцентрала“, написа губернаторът на Курска област в „Телеграм“. По тази причина имаше частични прекъсвания на тока в районите Суджа и Коренево на североизточната граница на Украйна.

Няма информация за възможни загинали или ранени.

Пожар избухна в петролен склад в Русия (видео)

Пожар избухна в държавно депо за горива в Брянския граничен район на Русия. Пожарникарите успяха да овладеят огъня. Според вестник "Известия" дрон е хвърлил бомба над резервоарите с дизел. Украинската армия не е поемала отговорност за атаките.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм