Европейската комисия ще предложи утре, 11 ноември, газов "коригиращ механизъм" на 27-те членки на Европейския съюз, инструмент, предназначен да облекчи скоковете на цените, който обаче не представлява фиксиран таван, за какъвто призоваха много от страните. Това са посочили запознати с въпроса източници през Ройтерс.

Съюзът се опитва да въведе ценови таван на газа. Много от страните членки призовават за подобна пазарна намеса, макар и предлаганите подходи за това да са различни.

„Булгаргаз” иска по-скъп газ през декември

Според Германия, Нидерландия и Еврокомисията обаче ценовото ограничение би застрашило доставките, и би намалило стимулите за намаляване на потреблението на газ.

По думите на високопоставен служител на ЕС, Комисията е предупредила страните, че "всеобхватна твърда" ценова граница на хъба Ти Ти Еф (TTF), основният фючърсен пазар на природен газ в Европа, използван като референтна цена, почти няма да успее да понижи цените на синьото гориво като цяло, като същевременно създаде правни рискове, както и рискове за доставките. Вместо това се очаква утре, на среща при закрити врата с пратениците на страните членки, Комисията да очертае рамките на "механизъм за пазарна корекция", който би действал като "ценови коридор" на Ти Ти Еф.

Неочакван обрат: Сега Европа има твърде много газ

Така "не застрашавате сигурността на доставките, като поставяте фиксирана цена под пазарната, тъй като сме в глобална конкуренция за втечнен природен газ", е казал още европейският служител, след което е добавил, че чрез новия механизъм би се създал ценови коридор, чрез който да се намали рязкото изменение на цените.

Според друг дипломат от ЕС предложението на Комисията представлява ценова сделка между доставчици и техните клиенти, която ще обхваща газа на Ти Ти Еф и по-евтиния ВПГ до края на техните договори, което би било застраховка срещу ценови колебания.

Цената на европейския газ падна под 100 евро на мегават за първи път от юни

Това не е таван, който явно да намалява цената, а просто я разпределя във времето, е обяснил той.

На срещана си на 24 ноември енергийните министри на ЕС ще обсъдят нови политики за смекчаване на енергийната криза, включително ускоряване на разрешителните за възобновяеми енергийни източници, стартиране на съвместни покупки на газ сред страните от общността и разработване на нов ценови еталон.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм