„Булгаргаз” внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране заявление за  утвърждаване на цената на природния газ за месец  декември. Цената е в размер на 145,87 лв. или 74,5 евро за мегаватчас, изчислена по фиксинга на БНБ (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

От компанията уточняват, че предложената цена е с над 30% по-ниска от цените на газовите хъбове в Европа за доставка през м. декември, които са в приблизителен размер от 113 евро за мегаватчас.

Окончателно: Природният газ поевтинява с 47%

Окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за следващия месец ще бъде депозирано в КЕВР на 1 декември, отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 30 ноември.

Припомняме, че през настоящия месец цената на природния газ е в размер на 123,01 лв. за мегаватчас, което е с 47% по-евтино от предходния месец.

Това е цена без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, уточняват от енергийният регулатор и припомнят: За предходния месец октомври утвърдената от регулатора цена беше 233,36 лв./MWh, което означава, че за ноември природният газ поевтиня с 47%.

Сменят формулата за енергийна бедност

Заради поевтиняването на газа КЕВР ще запази сегашните цени на парното и топлата вода и те няма да бъдат променяни от 1 януари 2023 г. Освен това утвърдената от регулатора цена на природния газ е почти двойно по-ниска от прага от 250лв./MWh за природния газ, над който българският бизнес настояваше за получаване на компенсации.

С осигурените количества природен газ се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти, по задълженията съгласно Програмата за освобождаване и по Плана за нагнетяване в ПГХ „Чирен“.

26% от работещите имат затруднение да поемат разходите си

От КЕВР казват, че значително по-ниската цена за м. ноември се дължи на конкурентните ценови условия по дългосрочния договор за доставка на природен газ от Азербайджан. Цената на тези количества е формирана изцяло от котировките на петрола за период от 6 месеца назад и не зависи от динамиката на борсовите цени на европейските газови пазари. Важна роля за по-ниската цена имат конкурентните цени, получени на проведените търгове за доставка на втечнен природен газ и чувствителното намаление на борсовите индекси на международните газови пазари. Спрямо актуалните газови индекси постигнатите от „Булгаргаз“ отстъпки варират между 38% и 50%. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм