Над 2 милиона души у нас биха попаднали в категорията енергийно бедни след дефиниране на критериите и приемане на необходимите промени в Закона за енергетиката, каза служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

В това число влизат не само граждани с ниски доходи, а и такива със средни. Очакванията са до края на годината да бъде определена дефиницията за енергийна бедност, а междувременно са осигурени средства за енергийно подпомагане на 50 000 души през тази зима.

Пенсионери вече взимат по 3400 лева на месец

Лазаров уточни, че енергийната бедност не е категория от елемент на социалните подпомагания.

“Средните данни за 2021 г. сочат, че средно 26% от работещите имат затруднение да поемат разходите си. Министерството на труда и социалната политика ще продължи да разширява обхвата на социалните помощи, но енергийната бедност не е функция и не се отъждествява само с отоплението, макар че това е грешка, която често се спекулира, така че целевата помощ по отношение на отоплението не следва да се отъждествява с линията на бедност”, каза още Лазаров.

Какви данъчни облекчения ползват родителите?

Вицепремиерът увери народните представители, че Министерството на труда и социалната политика ще продължи да работи за ограничаване на „енергийната бедност“ чрез разширяване на обхвата и адекватността на социалните помощи.

В заключение Лазар Лазаров изтъкна, че служебното правителство прави необходимото, за да компенсира в максимална степен натрупаното през годините забавяне на процеса на ефективно противодействие на „енергийната бедност“. „Всички заедно дължим това на хората. А те очакват подкрепа от българските власти във все по-трудните условия на живот“, каза министърът на труда и социалната политика пред депутатите.

По-голямо увеличение на заплатите подготвят фирми

А по-рано в петък стана ясно, че цената на газа за месец ноември ще бъде под 130 лв. за мегаватчас, което спрямо октомври е поевтиняване с 45 на сто, а спрямо септември - с 64%. Това обяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева по време на откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Златева отчете, че в действителност от 11 октомври досега има чувствителна динамика в цените на газовите хъбове, но цената, която се очаква да бъде внесена на 1 ноември, е по-ниска от заявената на 11 октомври, която беше 166,14 лв.

Очаква се окончателната цена да бъде внесена в КЕВР на 1 ноември до 9.00 ч., а от 15.00 ч. енергийният регулатор ще проведе закрито заседание, на което да я утвърди.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм