Нова формула, по която да се изчислява кои граждани имат необходимост от енергийно подпомагане, обмисля Министерството на енергетиката. Ресорна е Комисията за енергийна ефективност и енергийна бедност (КЕЕЕБ) към ведомството, а членовете й вече са постигнали консенсус около разбирането, че обхватът на мярката за енергийна бедност не трябва да бъде определена спрямо дела на разходите за енергия от дохода на домакинството, предаде БГНЕС.

Новата формула ще бъде по-сложна и предвижда от доходите на гражданите да се извадят разходите за енергия, и остатъкът да се сравни с официалната линия на бедност, определена и ежегодно актуализирана с решение на МС. Така ако получената разлика е по-ниска от линията на бедност, Комисията ще възприеме, че домакинството е енергийно бедно.

26% от работещите имат затруднение да поемат разходите си

Това съобщава служебният енергиен министър Росен Христов в отговор на парламентарен въпрос.

Видът на жилището и осреднените показатели за неговата енергийна ефективност, както и броят на членовете в домакинството, тяхната възраст и/или здравословен статус и необходимата им обитаема площ също ще са от съществено значение за определяне на разходите за енергия. До момента площта на жилището не бе в критериите, определящи енергийната бедност. Според новата формула изчисленията ще се правят на база достигане на температура от 20 градуса в дома, като за семействата с деца градусите трябва да са повече.

Какви данъчни облекчения ползват родителите?

Администрирането на процеса по оценка на домакинствата в положение на енергийна бедност, както и тяхното подпомагане, е предмет на държавна социална политика. В момента се води дискусия за това кое ведомство или институция да администрира и оценява линията на енергийна бедност на домакинствата.

Общините са най-подходящи за тази дейност, смятат членовете на Комисията за енергийна ефективност и енергийна бедност. В дейността си по оценка на енергийно бедните местните власти ще бъдат подпомагани от Агенцията за социално подпомагане и Националната агенция по приходите.

Пенсионери вече взимат по 3400 лева на месец

И въпреки че в края на септември правителството направи рекордно увеличение на линията за бедност през 2023 г., - 504 лв., /увеличена с 22%, или с 91 лв., за първи път с такъв ръст в последните 10 години/, вече се чуха мнения, че широк кръг от досега подпомаганите граждани този път ще останат извън помощта. Така при минимална работна заплата от 710 лв. хората, които плащат сметки от минимум 206 лв. за отопление, могат да кандидатстват за помощ. При такива сметки, обаче, е вероятно или жилищната площ да е голяма, или домакинството да е с много хора, което ще повиши критериите за достъп до помощта. 

Миналата седмица служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров уточни, че енергийната бедност не е категория от елемент на социалните подпомагания.

По-голямо увеличение на заплатите подготвят фирми

“Средните данни за 2021 г. сочат, че средно 26% от работещите имат затруднение да поемат разходите си. Министерството на труда и социалната политика ще продължи да разширява обхвата на социалните помощи, но енергийната бедност не е функция и не се отъждествява само с отоплението, макар че това е грешка, която често се спекулира, така че целевата помощ по отношение на отоплението не следва да се отъждествява с линията на бедност”, обясни той.

Вицепремиерът увери, че Министерството на труда и социалната политика ще продължи да работи за ограничаване на „енергийната бедност“ чрез разширяване на обхвата и адекватността на социалните помощи.

Фон дер Лайен в Сърбия: 160 млн. евро енергийна подкрепа, помощ за интерконектора през България

Лазар Лазаров изтъкна, че служебното правителство прави необходимото, за да компенсира в максимална степен натрупаното през годините забавяне на процеса на ефективно противодействие на „енергийната бедност“. „Всички заедно дължим това на хората. А те очакват подкрепа от българските власти във все по-трудните условия на живот“, каза министърът на труда и социалната политика пред депутатите.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм