Цените на газа в Европа паднаха под 100 евро за мегаватчас за първи път от средата на юни, откакто Русия намали доставките това лято, като топлото време и съхранението на газ облекчават опасенията за зимния недостиг, пише Financial Times.

Фючърсите за ноември на нидерландски газов хъб се търгуват на нива 99,17 евро за мегаватчас. Във вторник сутринта се наблюдава подобна тенденция, като цените се движат около 95 евро за мегаватчас. 

Икономист по Дарик: Да се озапти нарастването на заплати в публичния сектор

Европейските цени на газа сега са със 70% под нивата, наблюдавани през август, когато се повишиха над 300 евро/MWh, въпреки че все още са доста над диапазона от 20 до 40 евро/MWh, на който до голяма степен се търгуваха през последното десетилетие. Договорите за доставка на газ в Обединеното кралство през ноември също паднаха с до 15%.

Въпреки че цените остават изключително високи, новината предлага известно облекчение за потребителите под финансов стрес. Цените на едро пряко влияят върху цената на дребно, която домакинствата и компаниите плащат всеки месец. Тези окончателни сметки съдържат и допълнителни разходи, свързани с поддръжка на мрежата, данъци и оперативни такси.

„Булгаргаз“ предложи на КЕВР намаляване на цената на газа с 30% за октомври

Последният път, когато цените на газа паднаха под границата от 100 евро за мегаватчас, беше в средата на юни. След това цените се повишиха с подчертана скорост, тъй като правителствата побързаха да запълнят подземните газови хранилища, а манипулирането на доставките от страна на Русия подхрани спекулациите.

Енергийната криза остава челно място в дневния ред на ЕС. Миналата седмица въпросът за пределните цени зае централно място на Европейския съвет в Брюксел.

33 % по-скъпо парно ще плащат русенци от 1 юли

В края на срещата лидерите дадоха зелена светлина на Европейската комисия да предложи механизъм за ограничаване на крайни случаи на спекулации и нестабилност в TTF. Този инструмент обаче няма да има широка горна граница на цените, както изискват някои държави от ЕС, а вместо това ще действа като спешен таван. „Времето дойде“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. „Важно е да се движим с ясен сигнал, че сме готови да бъдем надеждни партньори на пазара, но вече не на всяка цена. Успоредно с това Комисията работи върху отделен, обособен търговски център само за втечнен природен газ (LNG). Изпълнителният директор твърди, че TTF е прекалено повлиян от възходите и спадовете на газовите потоци по тръбопроводите.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм