Украинските власти получиха нови 2,5 млрд. евро финансова помощ от Европейския съюз. Това съобщи украинският министър на финансите Серхий Марченко.

"Украйна получи следващия транш от макрофинансовата помощ в размер на 2,5 млрд. евро от Европейския съюз. Общият размер на макрофинансовата помощ, предоставена на Украйна от 24 февруари насам, достига 6,7 млрд. евро. Това е важен принос за финансовата стабилност на Украйна", написа той на страницата си в Twitter.

ЕП призовава за мащабно увеличаване на военната помощ за Украйна

Марченко също така благодари на Европейската комисия и на нейния първи заместник-ръководител Валдис Домбровскис за постоянната подкрепа.

В началото на ноември Европейската комисия представи план за предоставяне на икономическа помощ на Украйна на стойност 18 млрд. евро през 2023 г. Според нейния ръководител Урсула фон дер Лайен финансирането би могло да се предостави на редовни траншове под формата на заеми при преференциални условия. Предложението на Европейската комисия трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и от Съвета на ЕС. Освен това ЕС създаде специален фонд за подпомагане на украинския енергиен сектор на стойност 25,5 млн. евро.

ЕС подписа споразумение с Украйна за нови 500 млн. евро помощ

В края на май ръководителят на украинското министерство на финансите заяви, че само една трета от бюджетните приходи на страната идват от вътрешни източници, а останалите две трети - от чуждестранни безвъзмездни средства и заеми. Според украинския министър-председател Денис Шмигал, бюджетният дефицит е 5 млрд. долара месечно. През юли обаче президентският икономически съветник Олег Устенко заяви, че Украйна се нуждае от 9 млрд. долара месечно, за да финансира бюджетния си дефицит. Според неговите оценки до края на 2022 г. бюджетният дефицит на Украйна може да достигне 50 млрд. долара. На 3 ноември Върховната рада прие закон за държавния бюджет за 2023 г., в който се предвижда дефицит от 38 млрд. долара. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм