Ако Русия победи Украйна, това ще стане импулс за други агресори, заяви финландската премиерка Сана Марин в Австралия, предаде Асошиейтед прес. Марин каза това в Сидни, в края на своята визита в Австралия и Нова Зеландия.

В своя реч по време на посещението си финландската лидерка призова за засилване на санкциите срещу Русия.  

Бурни реакции след журналистически въпрос към Сана Марин и Джасинда Ардърн

"Не се заблуждавайте, ако Русия спечели, няма да е единствената, която ще се усеща по-силна", изтъкна Марин в института "Лоуи", който представлява мозъчен тръст за международна политика.

"Други също ще се изкушат да тръгнат по този тъмен път", предупреди премиерката.

По границата с Русия: Финландия иска да изгради ограда на дължина 130 км

"Станахме твърде зависими от сътрудничеството си с режими, които не споделят нашите ценности", подчерта Сана Марин, като даде за пример зависимостта на Финландия от руските енергийни доставки.

В същото време тя заяви, че търговията с Китай е "реалност".

„Нищо незаконно“: Правосъдието във Финландия с позиция за клиповете с Марин

"Всички се притесняваме, когато става дума за Китай, и трябва да гарантираме, че няма да развиваме жизненоважни зависимости по отношение на Китай", каза финландската лидерка.

В рамките на визитата си Марин се срещна в Сидни с австралийския премиер Антъни Албанезе. Двамата разпространиха свое общо изявление, в което се казва, че в разговора им са се обединили около идеята, че двете страни е "необходимо да работят заедно за засилване на устойчивостта си в качеството си на отворени и демократични общества и за насърчаване на устойчивото развитие".

Финландия забранява влизането на руснаци с туристически визи

Преди това Сана Марин се срещна с министър-председателя на Нова Зеландия - Джасинда Ардърн. Двете бяха запитани от журналист от новозеландската радио мрежа Newstalk ZB дали първата им среща на живо е свързана с това, че двете са на една и съща възраст.

„Срещаме се, защото сме министър-председатели, а не защото сме „връстнички“, отговори Сана Марин на пресконференция в Оукланд.

И Окасио-Кортес танцува в подкрепа на Сана Марин (видео)

От своя страна Джасинда Ардърн попита дали ако срещата беше между мъже-лидери биха им задали същия въпрос. „Дали някой някога е питал Барак Обама и Джон Кий дали са се срещали, защото са били на една и съща възраст?“

„Разбира се, мъжете в политиката се повече – това е реалността – в случая просто две жени се срещат, а не заради пола им“, продължи тя.

Хилъри Клинтън призова Сана Марин да продължава да танцува

Марин и Ардърн споделиха, че са обсъдили търговските отношения между страните, включително глобалния икономически спад и разходите за живот.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм