Министър-председателите на Нова Зеландия и Финландия бяха запитани от журналист от новозеландската радио мрежа Newstalk ZB дали първата им среща на живо е свързана с това, че двете са на една и съща възраст, пише Би Би Си.

„Срещаме се, защото сме министър-председатели, а не защото сме „връстнички“, отговори Сана Марин на пресконференция в Оукланд.

Ново парти видео: Критиките към финландския премиер продължават

От своя страна Джасинда Ардърн попита дали ако срещата беше между мъже-лидери биха им задали същия въпрос. „Дали някой някога е питал Барак Обама и Джон Кий дали са се срещали, защото са били на една и съща възраст?“

„Разбира се, мъжете в политиката се повече – това е реалността – в случая просто две жени се срещат, а не заради пола им“, продължи тя.

Марин и Ардърн споделиха, че са обсъдили търговските отношения между страните, включително глобалния икономически спад и разходите за живот.

„Нищо незаконно“: Правосъдието във Финландия с позиция за клиповете с Марин

Ардърн заяви също, че е дискутиран „силният ангажимент“, свързан с подкрепа за Украйна след руската инвазия, и че основаният на правила международен ред, на който техните страни разчитат, е под натиск поради конфликта.

„Наясно съм, че конфликтът буквално е на прага на Финландия. Обсъдихме в дълбочина информацията, която има министър-председателят (бел.ред. Сана Марин) и разбира се трайното въздействие, което войната може да има върху Европа и върху глобалната сигурност“.

По границата с Русия: Финландия иска да изгради ограда на дължина 130 км

„Тревожна е и ситуацията в Иран в момента...смелите жени, които протестират срещу законите и ситуацията със сигурността на жените в Иран, ние трябва да се справим с този вид проблеми заедно“, коментира Марин, чието посещение в Нова Зеландия като премиер на Финландия е за първи път.

Въпросът на журналиста предизвика бурна реакция в социалните мрежи. Много потребители в Туитър го определиха като сексистки, докато един журналист от Нова Зеландия нарече отговора на Ардърн „разтрел“.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм