Финландия иска да изгради ограда по границата си с Русия на дължина 130 километра.

По думи на премиера Сана Марин всички партии в парламента са изразили подкрепата си за идеята, стана ясно във вторник вечерта след среща на партийните лидери в Хелзинки.

Финландия затваря границата за руснаци с туристически визи от ЕС

„Става въпрос да се даде гаранция, че границата е добре контролирана и че можем превантивно да повлияем на ситуациите, които могат да възникнат на границата“, каза Марин пред Yle.

Разходите се оценяват от граничната охрана на „стотици милиони евро“, а по нейно предложение оградата трябва да е с дължина от 130 до 260 километра. Границата между двете държави е дълга над 1300 километра.

Жените на власт в Европа

„Сега правителството ще изработи предложения за пилотен проект“, съобщи Марин. Очаква се парламентът да гласува това по-късно тази година. След това окончателното решение е планирано за следващата година.

Финландия реши да „ограничи или спре“ влизането на руски туристи

Опозицията критикува разходите и времето за строителство

Очаква се строителството да отнеме от три до четири години. Опозицията разкритикува цената и продължителността на строителството. Подобно на Швеция, Финландия също иска да стане член на НАТО след десетилетия на отхвърляне поради руската агресивна война срещу Украйна. Окончателното решение за приемането все още не е взето.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм