Хелзинки обяви, че ще "ограничи значително влизането на руски граждани" през "следващите дни", след като Финландия отбеляза наплив през източната си граница след заповедта на Русия за мобилизация, предаде БГНЕС.

Финландия реши да „ограничи или спре“ влизането на руски туристи

"На тези, които пресичат границата само с цел туризъм, ще им бъде забранено да влизат", заяви днес външният министър Пекка Хаависто пред репортери.

"Това се отнася както за руснаци, пътуващи с туристически визи, издадени от Финландия, така и за туристически визи, издадени от всяка друга страна от Шенгенското пространство", каза Хаависто.

Министърът подчерта, че решението ще бъде финализирано в "следващите дни".

"Вярвам, че след решението на правителството кандидатстването ще може да започне много бързо", каза той.

Финландия: Трафикът на границата с Русия се увеличава

Комитетът по външна политика и политика на сигурност към правителството също прие новите туристически визи да бъдат ограничени.

Като оправдание Финландия посочва "сериозното увреждане на международната си позиция", за разлика от балтийските страни, които определят туризма от Русия като заплаха за сигурността.

"Взехме за отправна точка практиката, създадена от Шенгенската система, да се отказва влизане на основание застрашаване на международните отношения", каза Хаависто.

Германия е готова да приеме руски дезертьори от мобилизацията

Броят на руснаците, влизащи във Финландия, се е удвоил - в четвъртък са влезли повече от 6000 руснаци - откакто Москва обяви мобилизация за войната в Украйна, заяви в петък пред АФП говорител на граничната агенция.

След облекчаването на ограниченията на Ковид-19 през юли се наблюдава и бум на руските туристи, както и нарастващ отпор в Европа срещу допускането на руски туристи, докато войната в Украйна бушува.

В четвъртък министър-председателят Сана Марин заяви, че "руският туризъм и пътувания трябва да бъдат спрени, включително транзитното преминаване през Финландия".

Инфарктен скок на цените на самолетните билети от Русия

Финландия призовава за решение на ЕС за ограничаване на визите за руснаци, но в сряда Хаависто заяви, че "не може да се гарантира, че това ще се случи много бързо".

Балтийските държави Латвия, Естония и Литва, които граничат с Русия, вече затегнаха собствените си визови правила, оставяйки Финландия като последната съседна на Русия държава в ЕС, през която могат да преминават притежателите на шенгенски визи.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм