Статична е картината на обществените нагласи – електоралната подкрепа спрямо партиите и оценката за институциите остават сходни с проучването през юли, сочат данни на "Тренд". 

Проучването на „Тренд" е по поръчка на вестник „24 часа" и е посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и партиите. Изследването е реализирано в периода между 2 и 8 септември 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1002 души на възраст 18+. 

Според данните се повишава делът на смятащите, че предсрочни парламентарни избори са необходими, а дистанцията между двете водещи политически сили е близо 7%.

Привържениците на идеята за нови парламентарни избори се покачват с 6% спрямо проучването през юли, като този месец достигат 31%. Въпреки това, мнението, че не са необходими предсрочни парламентарни избори, се споделя от близо половината (47%) от българите. 

От агенцията не регистрират съществена промяна в оценката за работата на основните институции и електоралната картина. Парламентът остава с традиционно ниски нива на положителна оценка (14%), като не се наблюдава динамика спрямо последното ни проучване през юли.

Положителна оценка към работата на кабинета „Денков“ изразяват 22%, сочат още данните на „Тренд“. Отрицателната оценка се повишава в трето поредно изследване, като през септември достига 68%. Най-голям дял на подкрепа, правителството среща сред привържениците на „Продължаваме промяната-Демократична България" -  над три четвърти от тях подкрепят кабинета. Запазва се разделението в отношението спрямо кабинета сред симпатизантите на ГЕРБ на две приблизително равни групи. Електоратите на останалите формации изразяват в огромното си мнозинство отрицателна оценка.

Незначителна промяна има и в оценката за работата на президента. Въпреки изострянето в тона между правителството и държавния глава, положителната оценката за работата на президента е на познатите нива от 36%, а отрицателната - 52%.

ГЕРБ остава първа политическа сила с подкрепа от 24,9% сред гласуващите, следвани  от обединението „Продължаваме промяната-Демократична България" (18,3%). „Възраждане" запазва третата си позиция с подкрепа от 16,1% от гласуващите. Четвъртият в подредбата е ДПС (13,4%), а петото място остава за БСП (8,7%). ИТН също запазват позицията си на ръба на парламентарната бариера - 4,2 на сто, посочват от "Тренд".

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм