Започна новата пленарна сесия на 49-ото Народно събрание. По традиция заседанието стартира с декларации от името на парламентарните групи. Чрез тях депутатите определиха приоритетите си през новия сезон.

От управляващото мнозинство посочиха накъде трябва да бъдат насочени усилията им - към редица промени в законодателството, необходими за наваксването по Плана за възстановяване и устойчивост, промени в Конституцията, бюджетът за следващата година, приемането в Шенген, Еврозоната и др.  

Депутатите прекрачиха прага на бившия Партиен дом. Председателят на парламента Росен Желязков обяви началото на заседанието и народните представители започнаха работа.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова напомни, че единствената причина днес да има е правителство е това, че от партията на Борисов са поставили тяснопартийните си интереси на втори план.

Съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България” Атанас Атанасов изтъкна, че кабинетът „Денков-Габриел“ е създаден като „принципно напрегнат компромис“, чиято цел е да възстанови парламентарната република, за да се прекъсне дълго продължилата служебна власт. Атанасов маркира и чукащите местни избори.

Председателят на „Възраждане” Костадин Костадинов обърна внимание на частен случай, останал скрит от обществеността, който по думите му е симптоматичен за начина, по който България се развива последните 34 години.

Той уточни, днес един българин – Милан Димитров, ще бъде съден в Гърция за екстрадиция в САЩ по обвинение, че е осъществявал търговия, с която е нарушавал санкциите на САЩ срещу Русия. По думите му за това няма доказателства и попита къде е държавата. Костадинов изтъкна, че управляващите упорито продължават да чертаят разделителни линии в обществото.

Според лидера на ДПС Мустафа Карадйъ държавата се разминава с активността на хората, протестите го доказват. Той отправи призив политиците да проявят отговорност, да работят за хората и България.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, изтъкна, че правителство „Денков-Габриел” е на задкулисието и договорките, на дълбоката държава и на личните партийни интереси. Тя отбеляза, че Бойко Борисов сам е признал, че ПП-ДБ, ГЕРБ и Алексей Петров са договаряли правителство. По думите ѝ кабинетът не се движи от интересите на България и европейското ѝ бъдеще.

Нинова допълни, че управляващото мнозинство е демонстрирало законодателна немощ и правна неграмотност, като посочи приемането на закони, които е трябвало да бъдат променяни веднага след това – законът за съдебната власт, за домашното насилие, за движение по пътищата.

Въпреки това Нинова призова да не се премахва служебния кабинет от Конституцията, а да го реформира разумно.

Тошко Йорданов от „Има такъв Народ” определи днешния ден като позорен. По думите му Народното събрание започва работа в централата на БКП.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм