Тръгва делото за подправените бюлетини в Малорад от местните избори на 29 октомври, информира БНТ.

Във врачанския окръжен съд ще се изправят подсъдимите Моника Йорданова, председател на 5-та СИК в селото и Цветослав Цветков, член на същата избирателна комисия. Те са обвиняеми в това, че на 29 октомври около 23.00 часа са подправили вота, като са дописали бюлетини за няколко кандидати за общински съветници за община Борован. Нарушението се видя от видеозаписа на преброяването на вота.

На кадрите се вижда как председателят на комисията от ПП-ДБ Моника Йорданова дописва нещо по бюлетините, чува се и глас зад кадър да казва: „Тук сме си наши хора, да помогнем на Мартин и на Баче Цено…”. Членовете на комисията не са знаели, че камерата на масата излъчва. 

Законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от една до пет години за длъжностно лице, както и лице от състава на избирателна комисия, което по какъвто и да е начин преправи резултат от избори.

Вече ви разказахме и за друг скандален случай - в изборната секция в Габровница се е гласувало за кмет на Габровница, но и за кмет на Монтана и общински съвет в областния град. На кадри, публикувани от “Дневник”, се вижда как един от кандидатите за кмет на селото - Валентин Цонов от коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" - сам брои бюлетините за себе си, които са точно 16. Вижда се как той брои 16 бюлетини. След това бюлетините се броят още веднъж, излиза същата бройка и в протокола е записано същото число.

Друг кандидат за кмет на селото - Рангел Иванов от Партия на Зелените, който е и избран на първи тур, зад кадър разказва как сам е преброил бюлетините зад себе си. На записа се чува и как Рангел Иванов смята, че бюлетините за него са достатъчни той да бъде избран за кмет на селото. Вижда се и как при броенето присъства също настоящият кмет Борис Цветков.

Чува се и диалог как да бъдат отчетени невалидните бюлетини за кмет: "Кристияне, можем ли да кажем само нещо? Тия бюлетини невалидни ли ще останат, или ще ги оправим нещо?" Друг глас пита: "68 и 26 - за кой ще го пишеш?" ( 26 е номера на "Партия на Зелените", а 68 е Местна коалиция "СДС/ГЕРБ, БНД, ВМРО-БНД и ЗНС"). Чува се отговор: "Разделяш ги на две. На тебе една, на него една, на тебе една, на него една".

При броенето и отчитането на преференциите в бюлетините за общински съветници зад кадър се чуват инструкции: "На Злати да не остане празна бюлетина". Вижда се как жена отбелязва с химикалка нещо на бюлетините за общински съветници и глас, който казва: "Дай да отбележим и преференции - на 120, на 104, на 111" и отговор: "Абе, за всичките, де, но трябва да дойде някой да ми помага".

Парадоксално или не, но въпреки шокиращите записи с подправяне на бюлетини и манипулиране на вота за общински съветници в две изборни секции в Северозапада, искания за касиране на вота там няма.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм