Четири дни преди балотажа все още не е ясно дали на втория тур на изборите в неделя ще може да се гласува и с машини. За да има машинен вот на втория тур на местните избори на 5 ноември, трябва законова процедура по удостоверяване на машините, обясниха от Централната избирателна комисия. Компетентните органи са три - Министерството на електронното управление и двата института по метрология и сертификация. За да има машинен вот в неделя е необходимо и провеждането на нова процедура по доверено изграждане и нов хеш код, уточниха от ЦИК.

Припомняме, че на първия тур на изборите можеше да се гласува само с хартиена бюлетина. Причината - обявен в петък, два дни преди вота, доклад на ДАНС, според който е имало манипулиране на машините. Заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е заснел изходния код на софтуера на машините за гласуване, сочи доклада. Това се е случило след първата проверка на кода, която беше направена на 23 октомври в присъствието на експерт от “Сиела Норма” и представители на регистрираните за местните избори партии, коалиции и инициативни комитети. В крайна сметка, в петък вечерта Централната избирателна комисия реши, че машините отпадат като опция на вота. 

Последваха 12 жалби към Висшия административен съд, който обаче не можа да се произнесе през уикенда, тъй като нямал дежурен. Подадените жалби са от ПП-ДБ, ПП „Единение“, от кандидата за кмет и кандидат за общински съветник на Община Шумен Неделчо Неделчев, от кандидата за общински съветник за Столична община Петър Славов, както и от шест физически лица в качеството им на избиратели.

В понеделник ВАС обяви, че още на втория тур на местните избори в неделя ще можем да гласуваме и с машини, като се отменя решението на ЦИК. 

Д-р Орлин Колев, преподавател по конституционно право, заяви в “Кой говори” с Георги Донков по Дарик радио, че в стремежа си да е блюстител на държавността, ЦИК е взела решение по-скоро от целесъобразност, отколкото от законосъобразност.

“ВАС се произнесе в първия възможен ден, въпреки че според мен можеше и в по-кратък срок. За спазването на човешките права не би следвало правосъдието да има отпуск, почивен ден… Има дисонасн между мотивите и идеята за излагане на мотивите на решението на ЦИК - то не кореспондира с мотивите, изложени в съда”, подчерта Колев.

На въпрос дали ако ВАС се беше събрал в събота, щеше да се промени нещо, гостът отвърна: “Мисля, че решението щеше да е общо взето каквото го виждаме днес… За демокрацията бихме ли могли да кажем, че трябва да има почивен ден”, попита реторично преподавателят. 

Решение той вижда в създаване на “спешна помощ” в съда, която да се уреди в Изборния кодекс. Тоест, да има дежурен човек и през уикендите.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм