Двама са членовете на избирателната комисия в село Малорад, които са арестувани. Това стана ясно на брифинг на прокуратурата във Враца. 

Във вторник в интернет бяха разпространени кадри от видеонаблюдението в изборната секция в Малорад. На тях се вижда как председателят на комисията от ПП-ДБ Моника Йорданова дописва нещо по бюлетините, чува се и глас зад кадър да казва: „Тук сме си наши хора, да помогнем на Мартин и на Баче Цено…”. Членовете на комисията не са знаели, че камерата на масата излъчва. По-късно вечерта се разбра, че се е стигнало до арести.

„Имам си достатъчно преференции, не се нуждая от дописвания. 127 са преференциите”, отговори Цено Цоловски пред NOVA.

В Общинската избирателна комисия в Борован получават информацията първи. Според Силия Иванова, говорител на комисията, сигналът е подаден малко пред 23:00 часа в деня на вота.

„Получихме сигнал, че се преправят преференции, преди да дойдат да ги предадат. Други хора са гледали видеото и са видели, че хващат химикалката и започнали да коментират за кого да пишат”, обясни Иванова.

„Те когато дойдат при нас с изряден протокол, не можем да направим нищо друго освен да ги приемем. Веднага сигнализирахме прокуратурата. Свързахме се веднага с жената, която подаде сигнала, за да ни предостави клипчето”, обясни още Иванова.

Тя обясни, че секциите нямат право да гасят камерите, докато не приключи финалното полагане на подписите в протокола.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм