Сухопътната офанзива на Израел в Ивицата Газа вече обхваща цялата й територия, съобщиха израелските военни сили, цитирани от световните агенции. Те наредиха нова евакуация в южната част на Ивицата и обявиха, че военните операции там ще бъдат "не по-малко силни" от тези на север. Новината идва няколко дни след възобновяването на военните действия между Израел и "Хамас".

Новите заповеди за евакуация и от южните части на Газа бяха последвани от тежки бомбардировки. С дронове и артилерия Израел нанесе обстрел на ключови градове.

Местните жители споделят, че са получили листовки от израелските военни, които наричат района "опасна бойна зона" и призовават палестинците да се преместят в граничния с Египет град Рафах или в крайбрежен район в югозападната част. Палестинците обаче казват, че вече нямат къде да отидат.

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк призова за прекратяване на войната между Израел и "Хамас" и заяви, че страданията на цивилното население са "твърде големи, за да бъдат понесени".

Властите в Израел обаче повтарят готовността си да продължат войната до унищожаването на "Хамас" и отстраняването й от управлението в Газа.

От началото на сухопътната операция в ивицата израелските сили са открили 800 шахти, водещи към огромната мрежа от подземни тунели и бункери на палестинската групировка. Повечето от половината от тях са били унищожени от израелските сили, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на израелските военни.

Междувременно стана още ясно, че Обединеното кралство планира разузнавателни полети над Израел и Газа, за да локализира хората, държани като заложници от "Хамас", заяви британското министерство на отбраната. Самолетите, които ще изпълняват тези мисии, няма да са въоръжени и няма да изпълняват бойни мисии, уточнява британското ведомство.

Защо прекратиха примирието?

Един час преди прекратяването на огъня да приключи в 07:00 ч. местно време (05:00 ч. по Гринуич), Израелските сили за отбрана (IDF) съобщиха, че в общините, разположени в близост до Ивицата Газа, се чуват сирени - след това те съобщиха, че са прехванали ракета, изстреляна от анклава.

Час по-късно израелските военни съобщиха, че сраженията са се възобновили, като обвиниха "Хамас" в нарушаване на условията на споразумението.

След това ЦАХАЛ заяви, че негови изтребители нанасят удари по цели на "Хамас" в Ивицата Газа.

Малко след това министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че Хамас не е "изпълнил задължението си да освободи всички заложници и е изстрелял ракети по израелски граждани".

Въпреки това "Хамас" обвини Израел за възобновяването на бойните действия, като заяви, че отказва да "приеме всички предложения за освобождаване на останалите заложници".

"Окупацията е взела предварително решение за възобновяване на престъпната агресия", се казва в изявлението, като обвинява президента на САЩ Джо Байдън за "продължаването на ционистките военни престъпления в Ивицата Газа" и "даването на зелена светлина на Израел".

По време на едноседмичното прекратяване на огъня Нетаняху беше подложен на натиск, особено от десните елементи в неговото правителство, да поднови войната - нещо, което Израел непрекъснато даваше да се разбере, че възнамерява да направи след края на споразумението.

Въпреки това все още има надежди, че може да бъде постигнато ново споразумение. Катар, който досега играеше решаваща роля в преговорите за прекратяване на огъня, потвърди в петък, че разговорите продължават "с цел връщане към пауза".

Какво се случи по време на временното прекратяване на огъня?

По време на седемдневното прекратяване на огъня Хамас се съгласи да освободи 110 души от Газа, включително 78 израелски жени и деца.

Като част от споразумението 240 палестинци също бяха освободени от израелски затвори. Те бяха обвинени в редица престъпления - от хвърляне на камъни до подстрекателство и опит за убийство.

Много от освободените палестинци не бяха осъдени за престъпления и бяха задържани под стража в очакване на съдебен процес. Някои от тях заявиха, че са били подложени на малтретиране и колективно наказание след нападенията от 7 октомври. Израел твърди, че всички негови затворници са задържани в съответствие със закона.

Смята се, че около 140 израелски заложници остават в плен в Газа.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм