"Русия атакува Запада с дезинформация и пропаганда", заяви бившият министър на отбраната и военен експерт Велизар Шаламанов в предаването "Кой Говори" по Дарик радио.

Каква е връзката между войните

Шаламанов обясни, че фокусът на вниманието се измества, като за Русия стават все по-важни изборите в Европа и САЩ, както и търсенето на нови точки на конфликт: "С настъпването на зимния сезон, сухопътните операции стават все по-трудни за провеждане на резултат, затова фокусът ще се измести в друга сфера. За Русия все по-голям приоритет стават изборите в Европа и САЩ, както и търсенето на нови точки на конфликт. Не само войната "Хамас" и Израел, но и западните Балкани не могат да бъдат изключени".

"Очаква се Кримският мост да бъде унищожен", допълни той.

Шаламанов посочи, че Холандия вече предоставя подкрепа, подготвяйки пилоти и прехвърляйки самолети, които ще бъдат предоставяни на Украйна.

"Този етап е от голямо значение за украинската отбрана", допълни военният експерт.

Критичната инфраструктура на Украйна и борбата с дронове

Шаламанов изтъква, че отбраната на Украйна се нуждае от всякаква помощ, особено в контекста на укрепването на противовъздушната отбрана и разработването на ефективни стратегии за борба с дронове: "Основната цел на руснаците в този контекст продължава да бъде критичната инфраструктура на Украйна"

Ще има ли затишие

Според Шаламанов най-бързият начин да се приключи войната в Украйна е поражението на руските сили. "Най-важното е да спрем да бъдем изненадвани," коментира той, подчертавайки важността от засилването на ролята на Европа.

Връзката на Кремъл за войната в Газа

Бившият министър на отбраната подчерта необходимостта от анализ и оценка, като предупреди, че Русия атакува с дезинформация и пропаганда: "Всичко е въпрос на анализи и оценки. Основният инструмент на Русия е дестабилизацията. Тя инвестира от доста време в Близкия изток и Западните Балкани, за да използва тази дестабилизация."

"Крайно време е България да вземе пример от другите страни. Ние не трябва да чакаме някой друг да ни спасява, а да сме активни членове на НАТО, а не само консуматори на сигурност", заключи той.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм