Високопоставен представител на "Хамас" заяви, че палестинското ислямистко движение ще освободи днес две заложнички с руско гражданство, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

Муса Абу Марзук каза за радио в ивицата Газа, че освобождаването на двете заложнички е извън сделката с Израел и че е жест към руския президент Владимир Путин. Освен двете жени, се очаква днес да бъдат освободени и десет израелски заложници.

Израелските заложници ще бъдат освободени в замяна на освобождаването на 30 палестинци от израелски затвори.

"Хамас" вече освободи в неделя 25-годишен заложник с двойно - израелско и руско гражданство като жест към Путин, без да иска нищо в замяна.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че Мейраф Тали - жената с български произход, която почти два месеца беше в плен на "Хамас", беше освободена, потвърди и нейният доведен баща.

Той каза, че в момента тя е в болница, за да ѝ бъдат направени всички необходими прегледи и тогава ще се прибере у дома.

Мейраф Тали беше отвлечена на 7 октомври от Кибуц Нир Оз - на 5 километра от границата с Газа, където била на гости.

Биологичният баща на Мейраф, който е починал, е българин. Доведеният ѝ баща също е свързан с България - роден е в София.

Припомняме за договорената размяна – ислямистката организация ще освободи 50 израелски заложници, а Тел Авив – 150  палестински затворници.

Говорителят на израелската армия Даниел Хагари уточни, че Израел е получил списък с имена на жените и децата, държани от „Хамас“, които се очаква да бъдат освободени.

Публикуването на списъка дава възможност на израелците да обжалват освобождаването на конкретни затворници пред израелските съдилища, посочва в. "Таймс ъв Израел". Изданието уточнява, че съгласно споразумението Израел ще освободи 150 затворници в замяна на 50 заложници през първите четири дни, а останалите затворници от списъка ще бъдат освободени, ако "Хамас" се съгласи да освободи още 50 заложници.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм