Пет въоръжени палестински групировки се присъединяват към "Хамас" в смъртоносната атака срещу Израел на 7 октомври, след като от 2020 г. нататък тренират заедно в учения от военен тип, показва анализ на Би Би Си.

Групите проведоха съвместни учения в Газа, които много наподобяваха тактиката, използвана по време на смъртоносната атака - включително на място, разположено на по-малко от 1 км от бариерата с Израел - и ги публикуваха в социалните медии.

По време на тези учения, последното от които се проведе само 25 дни преди нападението, те тренираха вземане на заложници, нахлуване в комплекси и пробиване на отбраната на Израел.

BBC Arabic и BBC Verify са събрали доказателства, които показват как "Хамас" обединява фракциите в Газа, за да усъвършенства бойните си методи - и в крайна сметка да извърши нападение срещу Израел, което потопи региона във война.

Знак за единство

На 29 декември 2020 г. главният лидер на "Хамас" Исмаил Хания обяви, че първото от четирите учения с кодово име "Strong Pillar" е "силно послание и знак за единство" между различните въоръжени фракции в Газа.

Като най-мощната от въоръжените групировки в Газа, "Хамас" беше доминиращата сила в коалицията, която събра 10 други палестински фракции в учение в стил военни игри, наблюдавано от "съвместна оперативна зала".

Структурата беше създадена през 2018 г., за да координира въоръжените фракции в Газа под централно командване.

Лидерът на Хамас заяви, че първото учение отразява "постоянната готовност" на въоръжените фракции.

Учението "2020" беше първото от четири съвместни учения, проведени в продължение на три години, всяко от които беше документирано в полирани видеоклипове, публикувани в публични канали на социалните медии.

В кадри, публикувани в приложението за съобщения Telegram, Би Би Си визуално идентифицира 10 групи, включително PIJ, по отличителните им ленти за глава и емблеми, които тренират заедно с "Хамас" по време на ученията Strong Pillar.

След нападението на 7 октомври пет от групите публикуват видеоклипове, в които твърдят, че участват в нападението. Други трима публикуваха писмени изявления в Telegram, в които твърдят, че са участвали.

Ролята на тези групи се изостря в момент, когато се засилва натискът върху "Хамас" да открие десетки жени и деца, за които се смята, че са били отведени като пленници от Израел в Газа от други фракции на 7 октомври.

Елементът на изненада

Преди 7 октомври се смяташе, че "Хамас" разполага с около 30 000 бойци в Ивицата Газа, според доклади, цитиращи командири на ЦАХАЛ. Смяташе се също, че "Хамас" може да привлече няколко хиляди бойци от по-малки групи.

"Хамас" е най-мощната от палестинските въоръжени групировки, дори и без подкрепата на други фракции - което предполага, че интересът на Хамас към активизиране на фракциите е продиктуван от опит да си осигури широка подкрепа в Газа поне толкова, колкото и да увеличи собствения си брой.

Според предишни оценки на ЦАХАЛ към набезите на 7 октомври са се присъединили 1 500 бойци. По-рано този месец вестник "Таймс ъф Израел" съобщи, че сега ЦАХАЛ смята, че броят им е по-близък до 3 000.

Какъвто и да е действителният брой, това означава, че само относително малка част от общия брой въоръжени дейци в Газа са участвали. Не е възможно да се проверят точни данни за това колко бойци от по-малки групи са участвали в нападението или в ученията "Силен стълб".

Въпреки че "Хамас" е набирал подкрепа от различни фракции при подготовката на нападението, Хишам Джабер, бивш бригаден генерал от ливанската армия, който сега е анализатор по въпросите на сигурността в Близкоизточния център за изследвания и проучвания, заяви, че според него само "Хамас" е бил наясно с окончателния план и е "вероятно да са помолили други фракции да се присъединят в деня".

Възможно е да минат няколко години, докато Израел официално си даде сметка дали е пропуснал възможностите да предотврати клането от 7 октомври.

Последиците за неговите военни, разузнавателни служби и правителство могат да бъдат сеизмични.

Разказване на света

Второто учение "Силен стълб" се проведе почти точно една година по-късно.

Айман Нофал, командир в бригадите "Иззедин ал Касам" - официалното име на въоръженото крило на "Хамас" - заяви, че целта на учението на 26 декември 2021 г. е била да се "утвърди единството на фракциите на съпротивата".

Той заяви, че ученията ще "кажат на врага, че стените и инженерните мерки по границите на Газа няма да го защитят".

В друго изявление на "Хамас" се казва, че "съвместните военни маневри" имат за цел да "симулират освобождаването на селищата в близост до Газа" - така групировката нарича израелските общности.

Учението беше повторено на 28 декември 2022 г., а по повод на събитието бяха публикувани пропагандни снимки на бойци, които тренират разчистване на сгради и преодоляване на танкове в нещо, което изглежда като копие на военна база.

Седмици преди нападенията войници, които наблюдавали в близост до границата с Газа предупреждават за необичайно висока активност на дронове и че Хамас се обучава да превзема наблюдателни пунктове с копия на техните позиции.

Но според съобщения в израелските медии те твърдят, че са били пренебрегнати.

Бригаден генерал Амир Авиви, бивш заместник-командир на ЦАХАЛ в Газа, заяви пред Би Би Си: "В края на краищата видеозаписите са публични и това се случва само на стотици метри от оградата (с Израел).

Но той каза, че макар военните да са знаели за ученията, те "не са виждали за какво се обучават".

От ЦАХАЛ заявиха, че са "ликвидирали" Нофал на 17 октомври 2023 г. Това е първият висш военен лидер на "Хамас", убит по време на конфликта.

Скриване в очите

"Хамас" полага много усилия, за да се увери, че ученията са реалистични.

През 2022 г. бойците тренираха щурмуването на имитация на израелска военна база, построена само на 2,6 км от граничния пункт Ерез - маршрут между Газа и Израел, контролиран от ЦАХАЛ.

BBC Verify определи мястото в крайния север на Газа, само на 800 м от бариерата, като съпостави географските характеристики, видени в кадрите от тренировките, с въздушни снимки на района. Към ноември 2023 г. обектът все още се вижда в Bing Maps.

Тренировъчният лагер се е намирал на 1,6 км от израелска наблюдателна кула и издигната наблюдателна кутия - елементи от бариерата за сигурност, за чието изграждане Израел е похарчил стотици милиони долари.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм