До скоро беше необичайно похитителите да излъчват на живо от борда на заловен кораб, но в ерата на социалните медии йеменските бунтовници хуси са решили да наложат нова тенденция, съобщава maritime-executive.com

Постоянен поток от видеосъдържание от отвлечения автомобилен превозвач Galaxy Leader, на който има и двама български граждани, се появява в социалните медии. По всичко личи, че войнствената група посреща гости и се забавлява добре. Но дали екипажът се чувства по същия начин е друг въпрос, тъй като те и корабът им са заложници.

Групи младежи хуси и инфлуенсъри посещават Galaxy Leader и си правят фотосесии.

Една група наскоро се е заснела как танцува победоносно на горната палуба, скандирайки и развявайки йеменски знамена.

Друг предлага упойващия qat (естествен продукт с амфетаминови ефекти) на член на екипажа в инженерната контролна зала, обикаля палубите за автомобили на кораба и пуши наргиле.

Корабът се е превърнал в нещо като туристическа атракция, привличайки лодкари, които искат да разгледат кораба и да си направят снимки.

В едно от видеата група нови гости се опитват да се изкачат масово по пилотската стълба, като се вижда как поне шест души се изкачват и слизат наведнъж (без спасителни жилетки).

На видео от 27 ноември (понеделник) гостите на борда на Galaxy Leader са толкова много, че тълпата на горната палуба е можела да се различи от космоса, отбелязва журналистът Кристиан Триберт, използвайки висококачествени сателитни изображения, предоставени от Maxar.

Galaxy Leader беше насилствено отвлечен от превозван с хеликоптер щурмови екип на Хути на 19 ноември. Корабът се управлява от базираната на остров Ман Ray Car Carriers, фирма с връзки на собственост с израелски корабен магнат. Лидерите на хусите обещаха да атакуват корабите, свързани с Израел, като отмъщение за продължаващата израелска военна операция в Газа.

17 членове на екипажа на Galaxy Leader са филипинци, а останалите осем са български, румънски, украински и мексикански граждани. Капитанът и неговият старши помощник капитан са българи.

Според израелското правителство на борда няма израелски граждани. Представители на хусите са дали уверения, че няма да навредят на моряците.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм