Никой не може да предвиди кога ще приключат преговорите за освобождаване на похитения кораб „Галакси Лийдър”, като те могат да продължат от един месец до една година. Това заяви в студиото на Дарик кап. Димитър Димитров, президент на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани (CESMA).

Плавателният съд бе пленен на 19 ноември от йеменските бунтовници хуси. Капитанът и неговият старши помощник са българи, а 25-членният екипаж включва още граждани на Украйна, Филипините, Румъния и Мексико. Превземането на кораба е в отговор на войната на Израел срещу „Хамас”.

„Винаги сме настоявали да се работи по дипломатическите канали и да се изиска от бунтовниците да позволят на екипажа да осъществи контакт със семействата си. България е част от ЕС и НАТО и най-разумно е българската държава да изиска чрез тези институции да се окаже натиск във Йемен за освобождаване на кораба. В по-дългосрочна перспектива трябва да се работи за осигуряване на безопасността на корабоплаването. Всеки ден повече от 100 кораба преминават през Суецкия канал и исканията ни са тези хора да имат нормални условия за труд. Когато в Аденския залив имаше нападения от сомалийски пирати, там бе организирана международна мисия с военни кораби, които патрулираха”.

Кап. Димитър Димитров призова семейства на пленените му колеги да бъдат оставени на спокойствие, защото са силно притеснени.

„Няма основания за притеснения за екипажа, имаше изявление на похитителите, че ще се държат с моряците като с техни гости”.

Бунтовниците разполагат със значителен ресурс, за което свидетелства, че за първи път кораб е пленен след атака с хеликоптер, добави кап. Димитров.

За първи път се отвлича кораб с политическа цел, допълни кап. Иван Цонев, който оглавява Българската асоциация на морските капитани (БАМК).

„Досега  корабите са били отвличани за откуп. За първи път има политически искания, които според мен са неизпълними на този етап. Освобождаването ще е в резултат на дълги и тежки преговори”.

От Българската асоциация на морските капитани са изпратили писмо до премиера Николай Денкови и до вицепремиера и външен министър Мария Габриел, в което посочват, че проблемът няма да бъде разрешен с мълчание.

„Не очакваме българската държава да влезе в директни преговори с похитителите, но като членове на ЕС и НАТО можем да повдигнем там въпроса. Писмото ни е апел, че проблемът съществува, защо минаха 10 дни и не знам за реакция на официалните лица.  Нашите двама колеги обаче са в плен и семействата им страдат”.

Кап. Иван Цонев също смята, че няма опасност за живота на пленения екипаж.

„Няма място за притеснение за безопасността на екипажа. Мисля, че отношението към моряците ще е по-хуманно от това на сомалийските пирати, които събират всички моряци на мостика и ги хранят оскъдно”.

Йеменските бунтовници са действали като професионално обучени командоси при превземането на кораба, допълни кап. Цонев. 

Разговорите с капитан Димитър Димитров и капитан Иван Цонев са прикачени.